Jump to content

Mennyire vagy tisztelettudó magaddal szemben?

2021. 02. 23. 19:00

Már kicsi gyermekeinket arra neveljük, tanítjuk, amely a kultúránkhoz illő és elfogadott viselkedésmód. A tiszteletadás fontos tényező.

Ezen túl látva azonban magunkkal szemben sok esetben hanyagok vagyunk. Elvárjuk gyerkőceinktől, a fiatal korosztálytól, hogy a felnőttekkel, az idősekkel tisztelettudók legyenek, csak lehet, hogy az nincs kialakulva bennük, hogy az öntisztelettel is rendelkezzenek.

Ahogyan a hálaadás sem tartozik mindenki életébe. Szükséges lenne észre vennünk magunk közvetlen közelében azokat a szépségeket, amelyek mindenkor ott vannak a közelünkben, csak tudomást sem veszünk azokról. Vagy azért nem, mert jelenlétük annyira általános, vagy azért, mert a borúlátás minden szépséget felülír. Pedig a hálát naponta gyakorolnunk kellene a saját életünkben, Ha azonban magunkat nem tiszteljük és még csak nem is szeretjük, akkor hogyan lenne természetes a többi szépség észrevétele?

Az önbecsülésünk egy belső erő, mozgatórugó, amely számos tényező miatt a küszöb alá kerülhet és ennek következtében a világunk is torzabbá válik. Ahhoz, hogy hálát tudjunk adni bármiért is előbb magunkkal kezdeni a sort. Adjunk hálát azért, hogy egyáltalán lehetünk, hogy egészségesek vagyunk.

Az csak egy dolog, hogy magunkban hálát adunk, de az építő jelleget az képviseli, ha írásban is lefektetjük azt, amiért hálásak vagyunk, de akár ki is mondhatjuk. Sőt keresni kell olyan jó tulajdonságokat, amiket értékelni tudunk magunkban. Keresni kell olyat is, ami pozitívum egykor létezett bennünk, arra büszkék is voltunk. Valószínűleg az még most is bennünk van, csak éppen eltelt annyi idő, hogy arról elfeledkeztünk.

Mennyire jelentéktelennek és aprónak tűnő dolgok ezek, igaz? Mégis ezek tudatosításával találhatunk vissza önmagunkhoz és találhatjuk meg magunkban a jó dolgokat, a szépséget.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)