Jump to content

Van az a pont, hogy nincs tovább

2021. 02. 11. 19:00

Mi a legfontosabb az életben? Valószínűleg azt felelnénk rá a legtöbben, hogy az egészség, a család. Mégis több helyről hallhatjuk azt, hogy egyes családtagjukkal teljesen megszakították a kapcsolatot.

Hogyan feszíthető odáig a húr, hogy valaki a mellett dönt, bizony, nem kíváncsi közeli, távolabbi hozzátartozójára és teljesen megszakítja vele a kapcsolatot vagy legalábbis minimálisra csökkenti.

Egyáltalán nem egyedi az az eset, amikor családokban megbomlik a béke és annyira eltávolodnak egymástól, hogy egyáltalán nem is keresik a kapcsolatot egymással. Van azonban az a pont, hogy meg kell szabni a határt annak érdekében, hogy a saját életünk, egészségünk kárára nem menjen egy romboló, mérgező kapcsolat.

Nemcsak a szerelemben és a barátságban létezhet olyan kapcsolat, amely elszívja az energiát, egyoldalú, mégis nehezen döntünk amellett, hogy megszakítsuk egy családtagunkkal a mérgező kapcsolatot, hiszen a család fontossága kétségtelen. Az egy vér, az a tudat, hogy számíthatunk a hozzánk vér szerint is legközelebb állókra hatalmas kincs. Mi válthatja ki azt, hogy valaki úgy dönt, megszakítja családtagjával a kapcsolatot?

Egyoldalú

A családot kapjuk, nem választjuk. A vér szerinti családtagokra ez igaz, aztán bővülhet ez a közeg külső személyekkel, akik ugyanúgy családtaggá válnak. A szűkebb és tágabb értelemben vett család nem egyértelműen azt jelenti, hogy mindig mindenben egyetértenek. Sőt nagyon is más lehet a nézőpont, a meglátás. Még az egy közeg, az egy vérvonal sem garantálja azt, hogy minden könnyen működik. Megtapasztalhatjuk azt, hogy család ide vagy oda, a kapcsolat bizony egyoldalú. Csak akkor jelentkezik valaki, ha segítségre van szüksége. Az ilyen egyoldalú kapcsolatot valameddig fent lehet tartani, azonban megunhatjuk.

Érzelmileg nem támogatott

A családnak az összefogásról, az egymást támogatásról kellene szólnia. Ha azonban nem fordulhatunk örömünkkel, bánatunkkal még a családtagunkhoz sem, akkor felvetődik bennünk a kérdés, hogy egyáltalán érdekeljük-e? Jogos kérdés ez. Főleg akkor kap nagy szerepet ez, ha a fordított esetben ugyanez a családtag ránk zúdítja a saját baját és várja a vigaszt, a támogatást. Mondhatjuk úgy, hogy ez vérszívás és érzelmileg nem támogatott kapcsolat.

 

Nem építő jellegű kritika

A kritika lehet jó. Sőt abból sokat lehet tanulni, fejlődni, de annak ilyen jelleget is kell felvennie. A folytonosan és nem építő jellegű kritikával ellátó családtag lényegében aláássa az önbizalmunkat. Idegen emberek között sem jogos és szimpatikus viselkedés ez, családon belül pedig még csúnyább.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)