Jump to content

Viselők és tagadók nyomában

2020. 10. 01. 19:00

Az a világ, amit ma élünk, annyira telített információval, hogy azt felfogni, feldolgozni képtelenség, ezért erős szűrőn kell áttuszkolni azokat, hogy a számunkra érdekeseket.

A koronavírus-járvány terjedésének idején sokféle hír jutott el hozzánk a média által. Megnehezítette a dolgunkat az, hogy laikusként nem tudtuk eldönteni, hogy valóban létezik és ilyen fokú megbetegedést okoz a vírus vagy az ellenoldalnak higgyünk, akik mindezt egészen másképp vallották.

A maszkhasználat tavasz óta teljes mértékkel ruházkodásunk kötelező részévé vált. Lehet ez ellen háborogni, utálni vagy szeretni, ez a szabály és be kell tartani. A maszk tehát mindennapi öltözetünk kötelező kiegészítőjévé és szimbólumává vált. Kialakult a maszkellenes és a maszkkedvelő csoportja. A kötelezőszerű viselést azonban kevesek szegik meg.

A maszk viselése nem függ politikai nézettől, azonban arra már rájöttek, hogy minél konzervatívabb gondolkodású valaki, annál inkább háborog a maszk ellen. A pszichológia is nagyban befolyásolja azt, mekkora kedvvel vagy ellenállással vagyunk hajlandóak maszkot viselni.

Visz az ár

Ott, ahol olyan személy kezdi minden nyűglődés nélkül viselni a maszkot, akit a többiek ismernek, elismernek, kedvelnek, a többiek is nagyobb hajnaldósággal, kisebb zsörtölődéssel fogják viselni a maszkot. Vagyis sok függ attól, hogy milyen a példamutatás és a motiváció.

Azokban az országokban sem jelent gondot a maszk, ahol a különböző járványok terjedését már régóta maszkviseléssel igyekeznek megfékezni. Ahol általános az ilyenfajta védekezés, ott a koronavírus terjedésének sebessége is jóval lassabb.

Testközelség

Megnő a maszkviselési kedv, ha a szkepticizmusunk ellenére egy olyan személy kerül a közelünkbe, aki megfertőződött a COVID-19-cel. Az addigi kétségek elillannak és sokkal motiváltabbá válunk maszkviselés terén.

Bizonytalanság

Annyiféle hírt olvasunk és hallunk, így nem tudjuk eldönteni, hogy mi valós és igaz. Dönthetünk a szabályok betartása mellett és választhatjuk a maszkviselés megtagadását. Ez utóbbi esetben megfertőződhetünk, terjeszthetjük a betegséget, de a saját véleményünk kinyilatkoztatása által úgy érezhetjük, hogy újból kezünkbe vettük az irányítást.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)