Jump to content

Tavaszi fáradtság után itt az őszi

2020. 09. 21. 19:00

Az ősz még tele van energiával, még süthet a nap, de már nincs olyan ereje a napsugárnak sem, ráadásul érezhető, látható változás veszi kezdetét.

A téli lehangoltság és benti elfoglaltságra ítélt időszak után vágyunk, hogy végre hosszabbá váljanak a nappalok, melegedjen kicsit az idő. Talán éppen ezért is esik rosszul, ha ennek ellenére a tavaszi fáradtságot megéljük.

Levertség, bágyadtság, az ágyból való kikelés nehézsége uralkodhat el felettünk tavasszal, amelyet tavaszi fáradtságként ismerünk. Talán legtöbbünk kedvenc időszaka a nyár. A meleg olykor talán kellemetlen, azonban a nyaralások, szabadság idején az időjárás és a napos órák hosszúsága is kedvezően hat ránk. Aztán hirtelen nyakunkba szakad az ősz. Még akkor is, ha ősz elején szinte nyári időjárásban részesülünk, az iskolába, munkába járás nem tudja feledtetni, hogy egy másik évszakot kezdtünk meg.

Az idei tavasz és nyár semmihez hasonlítható nem volt. A koronavírus elleni védekezés magával vonta a karantén időszakát, amely a diákok számára otthontanulást jelentett, a szerencsés felnőttek pedig home office-ban tudtak dolgozni. Mások szabadságukból kénytelen voltak felhasználni annak érdekében, hogy a gyerekekkel otthon tudjanak maradni, így a nyári szabadságolásból vagy nem maradt semmi, vagy csak minimális. Volt, aki a munkahelyét is elveszítette a vírus miatt, így a nyári feltöltődést keresztülhúzta. Ennek fizikai megnyilvánulását talán most érezhetjük a legjobban. Az új évszak betörése hatással van a szervezetünkre és ez hasonló tünetekkel járhat, mint amit tavasszal megtapasztalunk. Az őszi levertség jelei a tavaszhoz hasonlatosak, vagyis annak ellenére érezhetjük magunkat fáradtnak, hogy időben lefeküdtünk aludni, jót is pihentünk, mégis. Képesek vagyunk magunkat apró dolgokon nagyon felhúzni, és indokolatlanul is negatívként élünk meg sokmindent.

Sokat lehet ezen az állapoton javítani és ennek lehetősége is bennünk rejlik. Habár fáradtnak érezhetjük magunkat ebben az őszi időszakban magunkat, mégis az a tanács, hogy mozogjunk. Legyen az egy séta a családdal, hangoljuk össze a kutyasétáltatással, de történjen az a természetben, a friss levegőn. A legkönnyebb testedzés, mozgás is jótékonyan hat az emésztésre, az alvásra és a lélekre is.

Lehet, hogy a környezetünkben sem árt némi változtatást eszközölni. Már a tervezés, de a megvalósítás is újból lendületbe hoz, mert a sajátunkat szépítjük, újítjuk és ez nemcsak az esztétikumra nézve jó, de egészen megújulhat a környezetünk.

Ha van valami, amibe már régóta szeretnénk belekezdeni, mindig találtunk és kerestünk kifogásokat, talán nem érdemes húzni tovább. Vágjunk bele, találjunk egy új kihívást, egy új hobbit, amit élvezettel csinálunk.

Ami nagyon fontos, hogy figyeljünk testünk, lelkünk jelzéseire. Adjuk meg magunknak azt, amit a testünk kíván. Ha fáradtak vagyunk, akkor extra pihenésre van szükségünk. De foglalkozzunk a külsőnkkel, a megjelenésünkkel, mert az is sok erőt adhat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)