Jump to content

Legyél te is pacsirta

2020. 04. 20. 19:00

Az embereknek kétféle csoportja van ébredés szempontjából. Vagy gyorsan és könnyen ébrednek fel, vagy minden reggel kínszenvedés.

Kevesen engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy akkor keljenek fel reggelente, amikor akarnak. A gyerekek nem járnak ugyan dolgozni, és most otthonról tanulnak, de még így sem szabad hagyni, hogy túl sokáig aludjanak, mert felborul a napi rutinjuk. A felnőttekre pedig csak hétvégenként vonatkozik az, hogy tovább aludhatnak.

A több műszakban dolgozók megtapasztalják a korai kelést, a késői fekvést, bár lehet, hogy egyiket sem szívlelik. A hajnalban kelő pacsirták számára nem jelent gondot korán kelni, talán még csörgőórát sem kell beállítani a korai ébredéshez. Jól is teszik, mert aki reggel hat óra előtt képes vagy muszáj felkelni, az nagyobb előnyöket tudhat magának.

Az egyik ilyen előny, amelyre szert tehetünk a korai ébredéssel, hogy jobban és tudatosabban rákészülhetünk a ránk váró napra. Egyeseknek amúgy is több idő szükséges ahhoz, hogy az alvás mámorából igazán magához tudjon térni. Van, akinek ehhez több adag kávé szükséges, mások zuhanyzással, mosakodással frissítenek magukon.

Kutatásokkal azt is bizonyították, hogy akik rendszeresen korán ébrednek, azok lelkileg is kiegyensúlyozottabbak. Ez ahhoz is vezethető, hogy a korai ébredés minden bizonnyal korábbi lefekvést is von maga után, így másnap reggel, még ha korábban is, de pihenten ébrednek.

Aki korán ébred, az a reggelekbe olyan extra időt tud magára fordítani, amelyet máshogy lehetetlen lenne kivitelezni. Főleg akkor, ha a családban gyerekek is vannak, mert rájuk extra figyelmet kell fordítani. A korai ébredés lehetőséget nyújt arra is, hogy egy frissítő tea vagy kávé mellett átgondoljuk a napi teendőket. A naptár és a jegyzetfüzet egyeztetésével rögzíteni tudjuk az adatokat, dátumokat, időpontokat. Ugyancsak kutatásokkal azt is igazolták, hogy a korán kelők problémamegoldó képessége is jobb, amely akár a fizetésbeli különbségekben is megmutatkozhat.

A korán kelés miatt minden bizonnyal a lefekvés is korábbra kéri magát. Ettől lesz pihentetőbb az alvás, hiszen a későn ébredők alvási fázisa is késő estére tolódik, vagy akár a másnap hajnalba is belecsúszhat, annak ellenére, hogy nem aludhat akármeddig. A korán keléssel az is járhat, hogy jobban elfárad mentálisan és fizikálisan is az ember, így este igényli a szervezete a pihenést.

Legalább a hétköznapokon legyél pacsirta. Extra pihenésként ott van a hétvége.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)