Jump to content

Stresszevés mellet stresszivás

2020. 04. 15. 19:00

A koronavírus miatti bezártság korszakát éljük, amely újszerű életritmust követel meg tőlünk. A bizonytalanság megváltoztatta gondolkodásunkat és ránk kényszerítette azt, hogy otthonunkban maradjunk.

Egymás egészségére kell most ügyelnünk amellett, hogy a sajátunkat sem hanyagoljuk el. Pánikszerűen feltöltöttünk éléskamránikat, felkészülve arra a helyzetre, hogy tényleg egyáltalán nem hagyhatjuk el az otthonunkat. Részleges kijárási tilalom van érvényben, amely szerint csak indokolt esetben léphetünk ki az ajtónkon. Arról sokat olvashattunk, hogy a liszten és cukron kívül más élelmiszerek beszerzése sem hülyeség. Már csak azért sem, mert az üzletek nyitva tartása is egészen máshogy van, mint vírus előtt volt. Megszabták, hogy meddig lehetnek nyitva a boltok és melyik korosztály mikor vásárolhat. Összehangoltságra, előre gondolkodásra van szükség.

Ez a bizonytalanság és káosz feszültséget kelt bennünk. Azért kell egészséges élelmiszerrel feltölteni a hűtőinket, kamráinkat, hogy ebben a stresszes időszakban, ha evésbe is menekülünk, akkor ne egészségtelen ételekkel tömjük magunkat. A stresszevés ugyanis jelenlévő probléma lehet. Mások az evés helyett az otthon megtalálható alkoholos italokért nyúlnak. Mémek tömkelege szól arról, hogy karantén vége után vagy elhíznak az emberek, vagy alkoholistává válnak.

Akár vicces is lehet ez, de sajnos valóban többen nyúlnak pohárért ilyen helyzetekben. Az alkohol ugyanis ellazít. Sőt az alkoholban látjuk azt a lehetőséget, hogy egymagunk iszogatva elgondolkodjunk az életünkön, és várjuk, hogy nagy megoldások szülessenek a fejünkben.

Ha a párunkkal kortyolunk el némi alkoholt, akkor a feszültség kiadásában, a beszélgetés erejében bízunk. Valóban szükségünk van arra, hogy a feszültségtől megszabaduljunk, és ha az olykor egy-egy pohár bor társaságában történik meg, nincs semmi gond. Az alkoholos ital oldja a feszültséget, megeredhet az ember nyelve és talán őszintébben el tud mondani dolgokat, mint alkohol nélkül. De itt ennyinek kellene lenni. Nem is napi szinten, és akkor is kis mértékben. A probléma azonban akkor kezdődik, amikor a kedélyállapot javítását csakis az alkoholban látjuk.

Ha arra döbbentél rá a fent olvasott soroknál, hogy te is több alkoholt fogyasztasz, amióta otthon kell maradnod, akkor tenni kell valamit. Együtt tanulni a gyerekekkel, eljátszani a tanár, a szülő és a beosztott szerepét egyszerre, nem egyszerű, de nem is az ital a megoldás.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)