Jump to content

Csipetnyi jó

2020. 04. 07. 19:00

Félig teli van most a poharad vagy félig üres? Ha a pesszimisták közé tartozol, akkor az üres mellett döntesz, ha optimista vagyok és bizakodó, akkor inkább a telire szavazol. Hogyan gondolsz a koronavírusos időszakra?

Ideiglenesen, de merőben megváltozott az életünk és bizonytalanságban tart, hogy meddig fog tartani, hogy mi vár ránk. Tömeges megbetegedéseket jósolnak, amely bizonyára halálos áldozatokat is fog követelni. Emellett persze otthonról tanulnak a gyerekek, akinek módja van rá, otthonról dolgozik. Egyes munkahelyek nem állt meg az élet, tovább folyik a termelés, de minden ágazatban érezhetően visszaesések tapasztalhatók. A negatív hatásai már érezhető a világjárványnak. Soha azelőtt hasonlót sem tapasztaltunk. Több generációval ezelőtt élő felmenőink megélhették a világháborúk nyomorúságait, talán még a szüleink is tapasztaltak valamit az 1956-os forradalomból, de a mostani fiatalabb felnőtt társadalom számára az első ilyen nagy mérföldkő most van, a koronavírus-járvány idején. Ez azonban a világ számára is újdonság. Egy valamiben hasonló az, amiben most vagyunk. Az alapvető élelmiszerekből felhalmoztunk az éléskamránkban azért, hogy ínséges időkben legyen mihez nyúlnunk. Kiürítettük a boltokat, bespájzoltunk, biztosra akartunk menni. Nagyszüleink, dédszüleink ugyanígy tettek a világháború, forradalmak idején.

Nem tudtuk, hogy mi vár ránk, de néhányan már azelőtt megérezték a bajt, hogy a korlátozó intézkedéseket idehaza bevezették volna. Már azelőtt megkezdődött a fertőtlenítő szerek, a WC papír, a liszt, a cukor felvásárlása, mielőtt Magyarországon is kirobbant volna a korona bomba. A járvány, a félelem bizonytalanságban tart, ami felőrli az embert.

Most már hetek óta benne vagyunk egy egészen újfajta életformában, amelyet ránk kényszerítettek a saját érdekünkben. Tapasztalhatóan nem állt meg az élet. Az élelmiszerekhez hozzájuthatunk még akkor is, ha kicsit jobban át kell gondolni, hogy mi hiányzik a háztartásunkból. a hivatali ügyeink intézését is telefonálás előzi meg. Át kellett szervezni az életünket, de mint tapasztalhatjuk, az idő halad, mi pedig éljük tovább az életünket alkalmazkodva a változásokhoz.

Sőt ebben a furcsa helyzetben felértékelősnek olyan dolgok, amelyek mellett hajlamosak voltunk korábban elsiklani. Értékesebbé válnak baráti kapcsolataink, a munkahelyünk és a munkatársaink. Örülünk, ha tisztes távolságból láthatunk olyan személyeket, akik hiányoznak nekünk, és örülünk a jó szónak, egy ölelésnek.

Az internet nemcsak a tanulás és a munka új terepe, hanem felfedezhetünk olyan ötleteket és motivációt adó videókat, személyeket, akik lendületet adnak az új időszakban. Újra felfedezhetjük, hogy milyen jó a párunk, a gyermekeink közelsége. Az együtt tanulás küzdelme mellett felfedezhetjük annak nehézsége mellett a szépséget is. Több idő jut egymásra, a közösen és hasznosan töltött elfoglaltságokra, mert otthonunkba vagyunk kényszerítve. Figyeljünk oda egymásra, és ne csak a koronavírus terjedésének csökkentése miatt, hanem a családunk és a lelkünk érdekében is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)