Jump to content

Stressz vagy görcs eredetű fájdalom?

2020. 03. 30. 08:30

A fejfájásnak is több változata van, és gyakorta olyan dolgok is kiválthatják, amelyekről nem is feltételeztük volna. Ilyen például a magnéziumhiány vagy fesztültség okozta fájdalom, ami eredeténél fogva máshogy kell kezelni, mint a hagyományos fejfájást.

Fontos leszögezni, hogy az agy, és a fej klasszikus értelembe véve nem fájhat. A fejfájást mindig a testben található izmok összehúzódása, görcsbe rándulása okozza. Három fajtáját különböztetjük meg: migrén, tenziós, és cluster fejfájás. Ezen kívül a legfrissebb idegrendszeri kutatások és tanulmányok a kialakuló fej és migrénes fájdalmakat a magnézium, B-12 vitamin hiányával, a rossz táplálkozási szokásokkal, és a mozgásszegény élettel hozták összefüggésbe.

Köztudott, hogy a B-12 vitamin befolyással van az idegrendszer, és az izmok működésére. A B-12, idegrendszer nyugtató hatással bír, illetve jótékonyan hat az izmokra is. Fontos szerepe van a fehérje, zsír és szénhidrátok anyagcseréjében. Hiánya szapora szívdobogással, izomgörcsökkel, levertséggel, fáradtsággal jelentkezik. A szervezet nem képes előállítani, így fokozottan kell ügyelni a bevitelre.

Stressz okozta fejfájás

A fejfájás másik típusa mögött az állandó fesztültség állhat. A fáradtság, a stressz, a nem megfelelő szemüveg, és a lelki vagy szellemi megerőltetés, fokozott izgalom mind-mind kiválthatja. Ez esetben fejfájásként a fejbőr izmainak összehúzódása miatt érezzük a fájdalomérzetet.  

Tünetei közt a tarkó- vagy homloktáji, esetleg a fejtetőre terjedő fájdalmat tartják számon. A panaszok ritkán tartanak egy-két óránál tovább. Az alvást nem zavarják.

Mit tehet az orvos?

A stressz okozta fejfájás és az idegrendszeri betegség okozta fejfájás közti markáns különbség: ha a fejfájásos rohamok gyakoriak és súlyosak, émelygéssel, hányással, látászavarral együtt jelentkeznek, az illető zavart, vagy aluszékony, viselkedése megváltozik netán látászavar lép fel.

A kórisme a kórtörténet felvétele és a beteg fizikális vizsgálata alapján általában egyértelmű. Az esetleges központi idegrendszeri betegséget indokolt esetben komputertomográfiás (CT), magmágneses rezonanciás (MR) vizsgálattal, szemfenéktükrözéssel zárhatja ki. Kezelése általában gyógyszerrel és életmódváltással történik, illetve ha szükséges (mondjuk a látásromlás okozta fejfájás esetén) szemüveget írnak fel.

Mit tehetünk mi?

A stresszt nehéz likvidálni mindennapi életünkből, ám kezelésének megfelelő módjával minimalizálhatjuk a szervezetre gyakorolt hatását. Változtassunk életmódunkon, mozogjunk többet, gondolkodjunk kevesebbet, vagy legalábbis pórbáljuk gondolatainkat kordában tartani.

 

(Forrás: marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)