Jump to content

Az öregedés ajándék nem büntetés

2020. 03. 20. 19:00

A magyar nemzet öregedő, vagyis több az idősek száma, mint amennyi a fiatalé. Mégis törekszünk arra, hogy meghosszabbítsuk a fiatalságunkat.

Az időskort elfogadni nem mindenki számára olyan egyszerű és könnyű. Van abban valami jó, ha idős. Ez azzal jár, hogy nem halt meg fiatalon és ez már ajándék az élettől. Az, hogy mivel töltjük meg az életünket, függ saját magunktól és persze több minden mástól is. Az idősödés természetes folyamat és bár egyre több egyértelmű jelét láthatja magán az ember, ez nem egyenlő azzal, hogy oda mindennek. Attól még lehet boldog, kiegyensúlyozott valaki, hogy jócskán megjelentek a ráncok és az ősz hajszálak. Sok esetben azonban az az igaz, hogy veszteségként élik meg az öregedést. Egyre nehezebb megünnepelni a születésnapokat. Sőt, legszívesebben nem is emlékeznek meg az évfordulóról, mert az is csak az idő múlására emlékezteti őket. Ha az öregedést veszteségként éli meg valaki, az bizonyára belső feszültéget is okoz, talán krízist is.

Ahogy a nemiség és a nemek közötti különbség már fiatalon jelen van az ember életében, úgy van jelen az időskorban is. Az idősödés krízise pedig nők és férfiak között más-más lehet. Mind a nőknek, mind a férfiaknak nehéz lehet szembenézni azzal, hogy a fiatalon látott testük egyre jobban veszít rugalmasságából, izomzatából, felszaladtak plusz kilók, ráncok, ősz hajszálak, kopaszodás jelentkezik. Maradandó fogaik jelentős részét már pótolni kellett, romlik a látás, a hallás. Az öregedés hat férfira és nőre egyaránt, azonban az arra való reagálás és annak feldolgozásában lehetnek különbségek.

A legtöbb nő még idősebb korában is ügyel az esztétikumra, a ruházkodásra, éppen emiatt a testi változásokat nehezebb elfogadni, azokkal együtt élni. Sokan emiatt kétségbeesetten megpróbálják drasztikus beavatkozásokkal és módozatokkal fiatalon tartani magukat. Nők esetében az öregedés önértékelési problémákat okozhat, de ez nem csak a nőkre jellemző, hiszen a férfiakat is megviseli az, ha egykor dús hajuk gyérülni kezd, kopaszodás jelentkezik, mint ahogy az őszülés is.

A külső megjelenés férfiak számára is fontos, és az öregedés jegyeit magán viselőknek ezt el kell fogadni, de még inkább megviselheti az erősebb nemet az, ha munkájukban, hivatásukban is éreztetik velük, hogy már idősek. A teljesítmény romlása, a nyugdíjazás kimondottan nagy nehézségként élhetik ezt meg. Mintha a világnak már nem lenne az idős férfiakra szüksége, és a család számára sem tud már fő kenyérkereső lenni.

Nemcsak a fizikai megjelenésben, a munka világában okoz változást az öregedés. Az idősödés azzal is együtt jár, hogy ezzel párhuzamosan a gyerekek felnőnek, és az élet rendje szerint új életet kezdenek. Ez is megboríthatja az idős ember lelkivilágát, mint ahogy a szexualitásban bekövetkezett változás is.

Az öregedés elkerülhetetlen és egyben azt is jelenti, hogy még él az ember, de mára már egyre több olyan idős személy van, aki igyekszik élvezni minden napját, amit a sors még megadott. A tudatos táplálkozás, a testmozgás beiktatásával, a pozitív hozzáállással sokat lehet javítani az öregedéshez való hozzáállás esetében.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)