Jump to content

Meddőséget is okozhat az endometriózis

2020. 01. 06. 11:55

Magyarországon mintegy százötvenezer házaspárt érint a terméketlenség, amelynek hátterében számtalan betegség állhat, köztük az endometriózis. A jóindulatú elváltozás egyre több nőt érint, de a téma sajnos még mindig tabunak számít az országban.

A kétszázötven éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem interaktív, lakossági, népegészségügyi rendezvénysorozata a Semmelweis-egészségnap, melyet idén január negyedikén rendeznek meg, és témája a nőgyógyászat és az onkológia köré szerveződik.

Magyarországon csaknem kétszázezer nő szenved endometriózisban

Brubel Réka, a Semmelweis Egyetem tanársegédje a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, az endometriózis egyre gyakoribb betegeség. Hozzátette, szerencsére ma már sok nőgyógyász foglalkozik ezzel a betegséggel, és egyre több háziorvos is értesül arról, hogy a fájdalmas menstruáció nem normális jelenség, ennek következtében egyre több beteg részesül időben a megfelelő kezelésben.

Mintegy százötvenezer házaspárt érint Magyarországon a terméketlenség, amelynek hátterében számtalan betegség állhat, köztük az endometriózis. Szerencsére a betegség ellenére a legtöbben teherbe tudnak esni. A jóindulatú elváltozás egyre több nőt érint, de a téma sajnos még mindig tabunak számít az országban.

Az endometriózis a húsz-harmincöt év körüli nőket érinti, a statisztika alapján tíz nőből egy biztos, hogy ebben a betegségben szenved, Magyarországon csaknem kétszázezer nő – mondta Brubel Réka.

„Az endometriózis az endometrium latin szóból ered, melynek jelentése a méhnyálkahártya. Az endometrium a menstruáció során nemcsak a hüvelyen ürül, hanem a petevezetéken keresztül bekerülhet a hasüregbe is” – mondta a Semmelweis Egyetem tanársegédje. Hozzátette, ha fennáll a nem megfelelő immunrendszer-működés vagy a huzamosabb stresszes állapot, akkor a méhnyálkahártya megtapadhat bármelyik szerven, például a rekeszizmon, vagy akár távoli áttéteket is képezhet a tüdőben vagy az agyban.

A megtapadt szövet a menstruáció során úgy növekszik, mint ahogy a méhnyálkahártya megvastagszik a ciklus első felében, ennek következtében fájdalmat okoz a menstruáció során.

Nőgyógyászati és onkológiai tabutémákról szól a Semmelweis-egészségnap

Az endometriózist sajnos még mindig csak hastükrözéssel lehet kimutatni, és a műtét során végig kell nézni az egész kismedencét és a hasüreget is endometriózisos felrakódás után kutatva. A felhalmozódásokat tubusos altatásos műtéttel távolítják el. „A műtét fel órától akár több óráig is elhúzódhat, a gyógyulási folyamat pedig egy hónap, de két hét után már munkába lehet állni” – mondta Brubel Réka.

A Semmelweis Egyetem január 4-i eseményén az előadások mellett lehetőség lesz egyéni, személyes konzultációkra is – tette hozzá a tanársegéd.

(Forrás: marmalade.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)