Jump to content

Már most húzd be magadban a féket

2020. 01. 03. 19:00

Az év végén mindenki vidáman és megérdemelten vetette bele magát a pihenésbe. Hiába volt nagy felhajtás a karácsony és a szilveszter körül, ilyenkor mégiscsak kicsit több időt tudunk szentelni a pihenésre.

Mintha a vesztünket éreznénk, és azért csikarjuk ki magunkból és az időnkből is a pihenést. Az újév ugyan új lehetőségekkel is kecsegtet, azonban vár minket újból a munka, a tanulás. Kinek mi a vállalt feladata, tény, hogy már a gyerekek le vannak terhelve.

A szilveszter uráni napok nemcsak arról szólnak, hogy kiheverjük a bulizást, hanem lelkiekben is fel kell készülni arra, hogy hosszú január vár ránk. Ez az a hónap, amelyet talán a legnehezebb átvészelni a tél folyamán. Az ünnepek lecsengtek, maradnak a csendes, dolgos, sötét és vélhetően hideg mindennapok.

Már-már unalmasnak vélhetjük a januárt, azonban inkább arról van szó, hogy vissza kell zökkenünk a munkába, a gyerekeknek a tanulásba. A nyár még messze van, a nyaralásokról még csak álmodozhatunk. Addig még soka a teendőnk. Jól tudjuk, hogy habár unalmasnak tűnő időszak elé nézünk, valójában tele vagyunk feladatokkal. Éppen ez lehet az, ami miatt kevésbé örülünk most.

Ahhoz, hogy a téli szünetben összegyűjtött energiánkkal jól tudjunk tavaszig gazdálkodni, már érdemes az agyunkat lassításra fogni. Nem a túlélésre kell hajtani, de a téli időszak a természetben is lelassítja a növények és állatok életét is.

Télen kevesebbet tartózkodunk a természetben. A fűtött otthonunkban lenni a jó most. Ez pedig a tudatos lassításra is okot adhat. Bekuckózhatunk és olvashatunk könyveket, hódolhatunk hobbinknak, megnézhetünk sorozatokat, filmeket. A lassításoz, és a feltöltődéshez hozzájuttathat a meditáció. Aki ebben nincs otthon, az az interneten számos irányított meditációs gyakorlatot találhat, amely során lépésről lépésre utasításokat kaphatunk arról, hogyan és mit tegyünk. Nem kell szakértelem ehhez. Csak kellemes zene, nyugodt környezet és önmagunkra való figyelem összpontosítása.

Figyeljünk testünk igényeire, jelzéseire. Ha fáradtak vagyunk, bizony pihenni kell. Ez nem feltétlenül alvást jelenthet. Az aktív pihenés is kikapcsolhat, elterelheti a figyelmünket. Találni kell olyan elfoglaltságot, amelyben örömünket leljük a téli időszakban is. Ez akár a sport is lehet, de egészen más is olyan örömet okozhat, amely feltölti testünket és lelkünket egyaránt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)