Jump to content

Tudod, hogy illik?

2019. 12. 10. 19:00

Mit teszünk, ha valamit nem tudunk? Ma már talán elsőként biztosan a telefonhoz nyúlunk azért, hogy megoldást keresünk, és ebben a világháló a legnagyobb közvetítő.

Tanácsot kérhetünk tapasztaltabbaktól, utána nézhetünk könyvtárban, szakembert kereshetünk fel. Mielőtt azonban bármibe is nagyon belemerülnénk, első körben az interneten tájékozódunk. Ez a mai leggyorsabb és legközvetlenebb problémamegoldás egyike. Ám éppen az a világ segít ahhoz is, hogy néhány alapvető illemszabályokkal nem vagyunk tisztában. Márpedig az interneten viselkedési szabályokra is választ kaphatunk.

A párkeresőknek találkozniuk kell egymással ahhoz, hogy kiderüljön, lehet-e folytatás, megvan-e az a szimpátia, amely a folytatáshoz szükséges. A randevúzás esetén azonban biztonsági játékot játszhat nő és férfi is egyaránt, ezért ha nem sikerülne jól a randi, akkor egy ürügyre hivatkozva elköszönhet a partnerétől. Csakhogy, az illemszabálynak megfelelően eleve, csak akkor hívhatna egy férfi randevúra egy nőt, ha az egész estét a találkozásra, az ismerkedésre tudja fordítani. Máskülönben illetlenség.

Ma már más világ van, mint akárcsak szüleink idejében, ettől függetlenül még ma is élnie kellene annak a szabálynak, hogy egy férfi nem érinthet meg egy nőt az engedélye nélkül. Sőt a nő táskájához sem illik hozzáérni, csak engedéllyel. A kabátot viszont jó, ha lesegíti a nőről a férfi. A randevú alkalmával, egy kellemes séta során a férfinak mindig a nő bal oldalán kell lennie.

Kortól, nemtől függetlenül, ha belépünk valahová, nekünk illik előre köszönni. Mint ahogy akkor is köszönnünk szükséges, ha valakinek, akivel együtt vagyunk, számunkra idegen személy köszön. Még ha nem is ismerjük, illik visszaköszönni.

A gyermekeink számára szükséges megtanítani az illemszabályokat, de a szülőknek is illik betartani bizonyos szabályokat. Ilyen például az is, hogy gyermekeink levelezését tiszteletben tartjuk. Azonban szülőként, ha úgy gondoljuk, hogy bajban lehet gyermekünk, mégiscsak megengedett a személyes levelek megnézése, de tényleg csak indokolt esetben.

Nemcsak gyermekeink esetében igaz ez, hanem a párunk, más családtagok esetében is. A telefonban való kotorászás majdcsak olyan, mintha egy postai levelet nem az bont ki, mint akinek címezték. Más telefonjába csak akkor nézzünk bele, ha engedélyt adtak rá. Ugyanígy udvariatlan szokás más táskájába belenyúlni.

A jó kedv nagyon fontos, azonban a hangos nevetés nagyon zavaró lehet, ha mások is vannak a környékünkön.

Ma már a dohányzás ki van tiltva szinte mindenhonnan. Ennek ellenére a dohányzás ma is általános szokás. Azonban nő társaságában a férfi csak akkor gyújthat rá, ha engedélyt kért.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)