Jump to content

Értékes időt veszít(het)ünk nap, mint nap

2019. 09. 17. 19:00

A pénzzel bánhatunk jól, beoszthatjuk és az elköltése is ránk van bízva, a pénzzel bánni nem egyszerű. Azonban egy valamit még nehezebb beosztani, és ez az idő.

Gyermekként cammognak a hétköznapok egymás után. Úgy érezzük, hogy sosem lesz már péntek, bezzeg a hétvégék, mintha elillannának. Felnőttként meg már azt tapasztalhatjuk, hogy mind a hétköznapok, mind a hétvégék mintha elszáguldoznának mellettünk.

Nem elég ez a tény, még olyan tevékenységek is rabolnak az időnkből, amire nem gondolunk úgy, hogy értékes perceket csal el tőlünk, de mégiscsak így van.

Az egyik, amelyet a mai szülők gyermekük esetében tapasztalhatnak, hogy túl sokat nyomkodják az okos készüléküket. Az internet, a közösségi média és az okostelefon együttesének kombinációja olyan csábító tud lenni, hogy nemcsak a fiatalok, de mindenki csapdájába tud esni. Előszeretettel vágjuk gyerkőceink fejéhez, hogy „mert mindig csak az a telefon”, de ha a környezetünket megnézzük (vagy saját életünket), lehet, azt vesszük észe, hogy a felnőttek sem csinálnak mást. Egyszóval iktassunk be olyan időszakokat az életünkbe, amikor egyáltalán nem nyúlunk a telefonunkért. Ma már szinte nélkülözhetetlen részünk a készülék, és teljes mellőzése nem is feltétlenül szükséges, de ne a családunk, énidőnk rovására használjuk a telefont.

Az énidőhöz hozzátartozik az is, hogy pihenjünk. Regenerálódni kell, pláne a stresszes napok után. Az esti lefekvés előtt is érvényes, hogy nagy ívben kerüljük el a telefonhasználatot. Keressünk egy jó könyvet és azzal altassuk magunkat. Adjuk meg azt, amire a testünknek szüksége van. Ne érezzük úgy, hogy haszontalanok vagyunk akkor, ha aludni vágyunk. Még csak kényelmetlenül se érezzük magunkat emiatt. Igenis meg kell adni a testünknek azt, ami jár, és amire igénye van. Az alvásmegvonás, vagy a rendszeresen jelentkező alvásproblémák fizikailag is megviselnek, nemcsak szellemileg. Nem szabad hanyagul kezelni.

Annyi stresszfaktor van jelen az életünkben, amelyek közül jó néhányat el sem tudunk kerülni, míg néhányat mi magunk tartunk életben. A stressz feldolgozásához érdemes találni valamilyen hatékony levezető elfoglaltságot, módszert.

Sok időt és energiát veszünk el magunktól azzal, ha túl sokat rágódunk múlt béli eseményeken, ugyanígy felesleges a jövőn jártatni az agyunkat. A múlton már nem tudunk változtatni, a jövőbe meg nem látunk. Legyünk jelen a saját életünkben, még inkább a saját jelenünkben.

A helytelen életmóddal is sokat veszíthetünk energiánkból. Sőt mi több, életünkből is. Amennyiben szeretnénk jó minőségű életet élni, úgy azért tenni szükséges. Természetesen az egészséges ételek fogyasztásával és a mozgással lehet előmozdítani az életünket, amely kihatással lehet az élethosszunkra is, valamint annak minőségére.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)