Jump to content

Gyűjtögetés, spórolás Vs. költés, boldogság

2019. 09. 13. 19:00

Az emberek vagy spórolnak és gyűjtögetik a pénzüket, vagy pedig elköltik. Több esetben teljesen haszontalan dologra adunk ki pénzt csak azért, hogy a lelkünk a helyére billenjen.

Mindenki fél valamitől. Aki zsugorgat minden garast, az valószínűleg attól tart, hogy egyszer arra ébred, hogy nincs pénze. Ha nincs pénz, akkor nem tudja a számlákat kifizetni, nem tudja a családot ellátni. Valós félelem ez, hiszen hány jómódú ember csúszott koldussorba. A rossz körülmények közül kitörők megtapasztalhatták, hogy milyen nehéz is az élet, ezért áldozatos munkával és talán némi szerencsével fel tudták küzdeni magukat egy szinte, ahol anyagi kényelemben érezheti magát. Aki gyermekkorában, fiatalként megtapasztalta, hogy mit okozhat az anyagi nehézség, az a pénzt is jobban értékelheti. A takarékoskodás nem áll messze.

Mások máshogy láthatják a világot. A költekezés nemcsak a gazdagok urizálása lehet. Van, aki nem tud a pénzzel bánni, pláne nem tartalékolni, és akármennyi pénz is érkezik be hozzá, azt azonnal elkölti. Természetesen a nagy vagyonból, örökségből, jól fizető állásból az is következhet, hogy az igények is ehhez mérten magasabbak. Egyáltalán nem törvényszerű, hogy a jómódúak feleslegesen költsék a pénzt.

A pénz nem boldogít, mondják. De nagyon is megkeserítheti az életünket. Milyen sokakat kerget öngyilkosságba, nagy adósság felhalmozásába a pénztelenség.

Az életünkben annyi minden képes szorongást kiváltani belőlünk, és a pénz az egyik. Márpedig a szorongás egyáltalán nem jó állapot. Rányomja a bélyegét a nappalainkra, az éjszakákra. A kialvatlanság, a pénz miatti aggodalom pedig eluralkodhat a fejünk felett.

A pénz miatti szorongás sokakban benne rejlik. Vagy a hiánya okoz belső feszültséget, vagy az, hogy nem akarunk attól megválni, esetleg felesleges dolgokra adtunk ki összeget.

Márpedig többen lehetünk olyanok, akik akár örömükben, akár bánatukban, de a vásárlásban lelik meg örömüket. Ha csak apróságra is költjük, de a vásárolt termékre nézve elkap a bűntudat. Minél magasabb az ára annak a terméknek, amelyet úgy veszünk meg, hogy alapjában véve felesleges, annál nagyobb a magunkban generált feszültség. Mégis megtesszük. Újból és újból, mert örömöt okoz a vásárlás. Nevezhetjük ezt vásárlásfüggőségnek, gyengeségnek. Kell valami, amivel megszabadulhatunk a szorongásainktól. A minél jobb, minél több, minél drágább pedig örömet okozhat, de csak addig, amíg hozzájutunk. Szívünk mélyén nagyon is jól tudjuk, hogy nem kellene megvásárolni, de egy belső vágy hajt, amelyet ki kell elégítenünk. Amikor kielégítettük, akkor sem lesz jobb a helyzet, hanem jön a hidegzuhany. Nem kellett volna megvenni.

Feltehetjük magunknak a kérdést. 1. élünk úgy, hogy vásárolunk magunknak, családunknak, de csak olyat, ami hasznos és még örömöt is okoz, vagy gyűjtögetünk, és mindenre sajnáljuk a kiadást? Melyik az élet?

Senkit sem arra buzdítunk, hogy felesleges tárgyakra adjon ki pénzt, de ha örömet okoz egy új könyv, fülhallgató, blúz megvétele, amelyet még használni is fogunk. Miért ne?

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek:)