Jump to content

A változás az örök

2019. 08. 28. 19:00

Az egész életünk változások egymásutánisága, hiszen az idő nem áll meg. Gyermekkorunkban is tapasztalhatjuk a változásokat, de akkor még nem figyeljük olyan tudatosan, mint felnőttként.

Megfigyeltem magam körül, hogy mennyi kapcsolat megy tönkre, és milyen sok új pár születik eközben. Családi életek változnak meg azzal, hogy gyermek születik, vagy egy hozzátartozó éppen távozik az élők sorából. Ugyanúgy változást jelent az ember életében az új munkahely keresése, a váltás, de a gyerekeknek is nagy lépcső lehet az óvodából iskolába átkerülni, és még az iskolaváltás sem mindig egyszerű.
Barátok tűnhetnek el az életünkből, és új ismeretségeknek köszönhetően tágulhat az ismeretünk, az ismertségi körünk, a lehetőségeink és még a baráti társaságunk is.
A változás habár félelmetes a legtöbbször, sokszor azonban szükségszerű. Lehet, hogy csak évekkel később döbbenünk rá a miértekre, de egy-egy kisebb vagy nagyobb fokú változtatással nemcsak tanulunk és fejlődünk, hanem talán a saját utunkra is tévedünk.

 ***

Shunmyo Masuno szavaival élve: "Minden állandó változásban van. Változunk, ahogy idősödünk, és változások vannak környezetünkben is. Nincs semmi félelmetes ezekben a változásokban. A rugalmas gondolkodás elfogadja a változást, és nem ragaszkodik a múlthoz. Ahelyett, hogy siratná a változást, új szépséget és reményt talál benne."

 ***

Matt Haig eképp ír a változásról:

"Minden ember életében elérkezik egy pillanat. Valamiféle válság, amikor rádöbben, hogy amiben addig hitt, nem is volt igaz. Ez mindenkivel megtörténik, csak az a kérdés, hogy ez a tudás milyen változást hoz az illető életében. Legtöbb esetben ugyanis egyszerűen jó mélyre elássák magukban e tapasztalatot, mintha nem is létezne. Így öregszenek meg, ettől lesz ráncos az arcuk, görbül meg a hátuk, húzódik össze a szájuk és minden ambíciójuk. A tagadás súlya alatt. Az óriási nyomás következtében. De nem csak ez az egyetlen út áll az emberek előtt. A legbátrabb vagy legőrültebb dolog bárki számára nyitva áll: a változás lehetősége."

"Nem kell félni a változástól, de nem kell feltétlenül üdvözölni sem, ha nincs mit veszítenünk. A változás tulajdonképpen maga az élet. Az egyetlen állandóság, amit ismerek: a változás."

 ***

Az ókori bölcsek közül Hérakleitosz gondolatát emlegethetjük, miszerint: "Egyetlen ember sem léphet kétszer ugyanabba a folyóba, mert az már nem ugyanaz a folyó, és ő már nem ugyanaz az ember."

 ***

Kétségtelen és kényszerű elfogadni, hogy a világ folyton változik. Széchenyi István így fogalmazott erről: "Ha valaki azt mondhatja magáról: felebaráti szeretetemben, jó cselekedeteimben, hazám iránti hűségemben, méltányosságra és igazságosságra irányuló törekvésemben nem változtam soha, és soha nem is fogok megváltozni, akkor nem szólok semmit; és boldog, aki ezt önmagáról igazán elmondhatja! De egyebekben, mint pl. a politikában, az orvostudományban, a gazdaságtanban stb. stb. változatlansággal kérkedni: merő ostobaság."

 ***

Az életünkben való változás ráadásul nem csak ránk hathat, hanem többekre is. Schäffer Erzsébet gondolata alapján: "Ha egy falevél elengedi az ágat és lehullik az avarba, ezzel visszafordíthatatlan változás történik a világban."

Ne félj a változástól, hiszen akkor is megtörténik, ha oda sem figyelsz. Inkább arra koncentrálj, hogy mit kell abból tanulnod, hogyan tudod a magad előnyére kovácsolni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)