Jump to content

Nem munka, hanem terápia

2019. 07. 26. 19:00

Az étkezés olyan fontos, mint ahogy az autót meg kell tankolni üzemanyaggal ahhoz, hogy működjön. Élelem és víz nélkül mi sem működünk, ezért az ételek és a sütés-főzés meghatározó része mindennapjainknak.

Tetszik vagy sem, a táplálkozás beletartozik a napirendünkbe, ráadásul naponta többször is. Szervezetünk jelzi, hogy szüksége van az energia és a tápanyagok bevitelére, ezért nehéz is arról elfeledkezni. Az ételek elkészítése akkor is feladatunk, ha nem kerítünk túlságosan nagy feneket annak. A főzés, sütés tehát beletartozik a napjainkba. A hobbiból történő főzőcskézés sokakat kikapcsol, hiszen kiszakadva a munka és a munkahely világából kikapcsolódást, kreativitást, a feszültség elengedését jelentheti. Más azonban az, ha naponta a gáztűzhely előtt kell ácsorogni akkor is, ha egy komolyabb munkanapot tudunk magunk mögött. A házimunkák egyikének tartjuk a konyhai műveleteket, hiszen ahhoz, hogy finom és egészséges ételek kerüljenek a család elé az asztalra, nem varázsütésszerűen működik. Olykor már annak kitalálása is nehézséget okoz, hogy mi lenne a mindenki számára megfelelő étel. Ha meg is van az ötlet, még meg kell vásárolni a hozzávalókat, nem beszélve az elkészítésről és az utána való mosogatásról, pakolásról. Nem csoda, ha a napi főzés már nem okoz akkora élvezetet, mint annak, aki csak úgy, hébe-hóba nyúl a fakanál után.

Az édesanyák, a feleségek legjava átéli a főzés minden mozzanatát akár naponta – ha ügyesen előre gondolkoznak, és előre főznek, akkor napokat is kihagyhatnak. A férfiak nemcsak a hasukat szeretik, de némelyikük kiválóan is főz, ez a tevékenység mégis a nőket űzi a konyhába. Tipikusan a házimunka női részét képezi a főzés, és amit muszájból kell megtennünk, az nem mindig okoz örömöt.

Nem is mindennapunk egyforma, mert lehetünk fáradtabbak, kedvetlenebbek, de a konyhában való ténykedéstől ekkor sem mentesülünk. Alapvetően tehát jelenthet gondot az, hogy főzni kell, de tekinthetünk rá úgy is, mint terápia.

A főzés ugyanis kikapcsol, eltereli a gondolatainkat arról, amiket a nap folyamán megéltünk. Az ételeink alapanyagait mi magunk választjuk meg, így annak ígéretével kecsegtet a főzési tevékenység, hogy finom ízekkel fogunk találkozni, amikor elkészül az étel, és a testünket, de még a lelkünket is támogatjuk a falatokkal.

Otthoni környezetünkben el kellene engedni a feszültséget. Csodálkozzunk rá az illatokra, a színekre, az ízekre és hogy a különböző alapanyagok összeadásával milyen finomságokat lehet az asztalra tenni. Keressünk új recepteket, ötleteket. Próbálkozzunk újdonságokkal, és a tálalásba, de még a főzésbe is vihetünk kreativitást.

Az elkészült étel látványa, illata még akkor is jó érzéssel tölt el, ha nem épp a legnagyobb lelkesedéssel indultunk neki a főzésnek. Nagyobb lehet az élmény, ha besegít a főzésbe a párunk, a gyermekünk is. A közös főzés közös programot nyújt, így munka ide-vagy oda, beszélgetésre is lehetőséget ad.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)