Jump to content

Az élet a legjobb választás

2019. 07. 10. 19:00

Hírességek és hétköznapi emberek, gazdagok és szegények, férfiak vagy nők is eljuthatnak életüknek egy olyan pontjára, amikor minden értelmét veszíti, és már semmi nem tartja őket az életben.

Aki ennyire szélsőségesen eltávolodik a világtól, önmagától, semmiféle értéket nem észlel maga körül, kilátástalanná válik az élete, az öngyilkosság gondolatával is foglalkozik.

Magyarország az öngyilkossági statisztikában sajnos előkelő helyen szerepel. Sok minden közrejátszhat abban, hogy valaki az önkezűség mellett dönt, de a gazdasági viszonyok romlása ebben egyáltalán nem segít. Az öngyilkossági kísérletek nem mindegyike végződik halállal, és olykor nem is a halál az igazi cél, hanem a segítségkérés egy formája.

Az öngyilkossághoz vezető útra terelheti az embert a különböző mentális betegség, úgymint a pánikzavar, a depresszió, a folytonos szorongás vagy akár a skizofrénia is. Ugyancsak kilátástalannak láthatják helyzetüket, és talán nem is tudják jól felmérni életüket az alkoholizmussal, drogfogyasztással élők. Az állandósult stressz, szorongás, az egzisztencia hirtelen elvesztése is kihúzhatja a talajt az ember lába alól.

A normálisan gondolkodók mindig keresnek valamit, ami mozgatja őket, amiért érdemes küzdeni, előre menni. Nem jelenti azt, hogy elkerüli a bánat, a bosszúság, a negatív történések, de keres megoldást azok leküzdésére. A halál gondolata talán mindenkiben ott rejlik. Elég egy film, egy elpusztult házi kedvenc, egy súlyos beteg családtag látványa, vagy a egy családtag, barát elvesztése. De még a halállal való foglalkozás mellett is tudjuk, hogy azzal majd csak később fogunk személyesen találkozni, és addig élnünk kell. Az öngyilkosságot fontolgató személy túlságosan sokat foglalkozik a halál gondolatával annak ellenére, hogy földi életének vége még nem akkor aktuális. Keresi a lehetőséget a halálra. Az öngyilkosságot elkövető személy saját maga felett hoz ítéletet és rendelkezik a halál végrehajtásáról is. Talán se ideje nincs arra, hogy végiggondolja tettének következményét, és talán nincs is abban a tudatállapotban, hogy önmaga döntését megvétózza.

Az öngyilkossági szándék mögött leginkább az élet értelmének elvesztése áll. Meg is lehet ezt a gondolatot fordítani. A hallállal mit old meg az öngyilkos? Sok olyan embert bánthat a halála, akit szeretett és viszont szerették. További fájdalmat hagy maga után.

Tényleg nincs az életnek értelme? És a szivárvány? Az aranylón ringó búzamező? Nem kedveli a madárcsicsergést? Nem akar többé gyümölcsök ízét érezni?

Mindenki érezhette már úgy, hogy céltalan, hogy felesleges az élete, hogy jó lenne a terhek elől nyugalomba vonulni, megszabadulni minden feszültségtől, félelemtől és rossztól. Mégis a legtöbben megtalálják ebből a kiutat, más utat és más lehetőségeket keresve kikecmeregnek saját gödrükből. Ők a saját sorsuk hősei. Mindenki lehet hős.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)