Jump to content

Dönts okosan!

2019. 05. 06. 19:00

A gyors döntések lehetnek célravezetők, ám olykor a hirtelen döntés miatt foghatjuk a fejünket, mert nem gondoltuk át cselekedeteinket.

Előfordul, hogy döntéseink, szavaink elhamarkodottak, és nem feltétlenül a legjobb sül ki abból, ám az sem biztos, hogy sokkal eredményesebb, ha túlgondolunk valamit.

Nagyjából azonban általában érzi az ember, hogy mikor van az a helyzet, amikor nem szabad elhamarkodottan választ adni, vagy cselekedni. Akkor, ha nem vagyunk magunkban biztosak, megerősítésre várunk és vágyunk. a megerősítés érkezhet személyek által, a közvetlen környezetünkből, hozzáértőktől, vagy pedig az információk összegyűjtése is megerősíthet.

A legfontosabb az, hogy tudjuk, mit szeretnénk elérni, és az eldöntendő helyzet milyen hatással lehet a jövőben.

Az álmaink megvalósításának útjában felléphetnek akadályok, lehetnek kérdések, amelyekre még nem tudjuk a válaszokat, de gondoljunk csak úgy minden döntés előtt, hogy ha nem merünk, ha sosem próbálkozunk, akkor mindig csak egy helyben fogunk topogni. Ilyenformán az álmaink megvalósítását sem érhetjük el. Habár nem tudhatjuk, hogy döntéseinkkel jót vagy jót teszünk magunknak, akkor is merni kell. Még ha nem is sikerül valami, abból is profitálhatunk. Tapasztalattal gazdagodhatunk, amelyet a későbbiekben kamatoztatni tudunk. Ha nem hoztunk jó döntést, akkor már tudjuk, hogy következőleg abba a hibába már nem esünk bele. Rossz döntés talán nem létezik. Azaz mégiscsak. Az, ha semerre nem indulsz el. Az tényleg egy helyben toporgás, semerre nem haladás. De ha kinyitjuk a szívünket, elménket, nyitottabbá válunk mások véleményére, információira, talán a válaszokat is kapunk, és bele merünk vágni.

Nagyban befolyásolja döntéseinket az, hogy egy kérdőjeles helyzethez hogyan állunk hozzá. A bizonytalanság annak megszüntetéséért kiált, így az ember azon kezd el gondolkodni, hogyan tudná a bizonytalanság által keltett kellemetlen érzés csökkenteni magában. Azaz a lehetséges megoldáson kezdi el törni a fejét. Vegyük tudomásul, hogy mindig vannak lehetőségeink. Sokkal nagyobb kérdés az, hogy ezeket felismerjük-e? Ha eldöntöttük, hogy az adott helyzetből a lehető legjobbat fogjuk kihozni, akkor meg is teszünk annak érdekében mindent. Ez pedig eleve belőlünk fakadó változás, amely hatással lehet egész életünkre, minden megmozdulásunkra. Fejben tehát nagyon sok minden eldől. Ha az elhatározás megvan, az a nagyja, az alapja.

Sokféle tanácsot kaphatunk, ismerthetünk meg, ha segítséget kérünk. Gondoljuk át jól azt, hogy mit szeretnénk, és sohase felejtsük azt el, hogy ami másnak bevált, az a saját életünkben lehet, hogy nem működő. A döntés meghozatala akkor jó (még ha nem is lesz pozitív eredménye), ha saját magunkból indulunk ki, alkalmazzuk az önismeretet, és abban a saját gondolataink alapján megnyilvánuló úton indulunk el. Ha így teszünk, akkor járunk el helyesen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)