Jump to content

Klimax, enyhébb kivitelben

2019. 04. 19. 19:00

A változó kor mindenkit érint, de a nők esetében sokszor látványosabb és talán kínzóbb is lehet. A hormonszint változása okozta hangulati és fizikai megnyilvánulások féken tartására van mód.

A klimax az élet velejárója, olyan, mint a tinédzserkor. Ez utóbbi időszakot is átvészeltük az azzal járó minden előnyével és hátrányával, középkorúként ugyancsak meg kell küzdeni a hormonokkal.

Egyesek esetében a klimax igencsak korán jelentkezik, ezért is nevezik korai klimaxnak. A változó kor akár 15 éven keresztül is kísér(t)heti az embert, és nagyjából negyven év körül kezdődik, és az utolsó menstruáció rá tíz évre következik be. Ezt mondhatjuk nagy általánosságban.

A hőhullámok, a hangulatingadozásokat tekintik a klimax jeleinek, ám ez nem mindenki esetében látványos. Főleg akkor nem, ha odafigyelünk magunkra. Az odafigyelés alatt azt értjük, hogy megkíséreljük az egészséges életmódot tartani, amelybe az étkezés és a mozgás is beletartozik. Habár a stressz senkit sem kerül ki, annak feldolgozásán dolgoznunk kell. Feszültségoldó hobbit kell keresni, amely által megszabadulhatunk a negatív gondolatoktól, energiáktól.

Az egészséges étkezés és mozgás abban is segít, hogy kordában tartsuk a súlyunkat. A változó kor ugyanis alapjában véve magával hozhatja a súlygyarapodást is. Ha magunkkal hanyagul bánunk, nem figyelünk oda a súlyunkra, az étkezésünkre, a mozgásra, felgyűlhetnek testünkön a zsírpárnák.

A klimax nem jelenti azt, hogy veszítenénk nőiességünkből, szexuális vonzerőnkből, habár a libidó csökkenhet. Mégis szükséges visszatornázni a vágyat azért, hogy értékes, kívánatos nőnek érezzük magunkat. Ehhez természetesen olyan társra van szükség.

Az egészséges életmódhoz az is hozzátartozik, hogy elhagyjuk a káros szokásokat. A dohányzásról való leszokás mindenképp jó döntés. A nők esetében azonban azért is jelentősége van, mert a dohányzás miatt korábban jelentkezhetnek a változó kor tünetei.

Talán mindenki látott maga körül fiatalként a klimaxtól szenvedő családtagját, és megrémiszti a gondolat a váratlanul rátörő hőhullámtól, de ne vonzzuk be a negatív gondolatokat. A nők egy része ugyanis nem sok változást él meg klimax alatt. Aki pedig érzi a változást, az sem olyan elviselhetetlen, mint ahogy azt a szélsőségesebb esetekben láthattuk, hallhattuk. A pozitív gondolkodás már csak azért is előnyös, mert a nehézségeken is könnyedebben túl lehet így jutni.

A saját magunk megnyugtatása és az egészségünk érdekében is érdemes felkeresni orvosunkat, aki megfelelő tanácsokkal tud ellátni. Természetes hatóanyagú készítményekkel csökkenthetők az esetlegesen megjelenő kellemetlenségek is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)