Jump to content

Ha nem elég az akaraterő...

2019. 03. 27. 19:00

Akaraterő. Egy fogalom, amely sokakban fogalom szintjén is marad meg, mert a gyakorlatban nem vagy alig tudják érvényesíteni akaraterejüket. Az biztos, hogy mindenkiben lapul, csak nem egyforma mennyiségben.

A célok azért kellenek, hogy ne hagyják az embert belesüppedni önmaga sajnálatába. Az álmok megvalósítása ugyanis jó érzéssel tölt el, ha már úton vagyunk a megvalósításuk felé, és katarzis élményt adhat, ha el is érjük céljainkat. Ám a vágyaink megvalósításához vezető út a legtöbb esetben nem egy egyenest jelent, hanem tele van elágazásokkal, vagyis választási lehetőségekkel, és akadályokkal, amelyeket le kell győzni. Ez akaraterő nélkül azonban az első elágazásnál leülhetnénk, és várhatnánk a csodát vagy az útbaigazítást. Az akadályok előtt is megtorpanhatnánk.

Panaszkodhatunk a sorsra, a szerencsénkre akkor, ha nem úgy sikerülnek a dolgaink, mint ahogy azt reméltük és elterveztük, de lehetséges, hogy mi magunk nem fektetünk bele annyi energiát, mint kellene és a hamarabb feladjuk a küzdelmet.

Ahelyett, hogy kifogásokat keresnénk, amelyekre ráfoghatjuk, hogy miért topogunk egy helyben, miért nem alakul az életünk, inkább nézzünk rá saját életünkre kívülről. Lebegj csak egy kicsit magad felett! Mit látsz?

Többet panaszkodsz mindenről, mint az indokolt lenne? Persze, hogy negatívan látod a saját életedet, mert a környezetedre és a világra is ezen a sötét szemüvegen keresztül át nézel. Vegyél erőt magadon, és amikor érzed, hogy felszínre akar belőled törni a negativitás, keress valami szépet, vagy gondolj valami jóra, ami eltereli a figyelmed. Ehhez önuralom is szükséges. Apropó önuralom. Az akaraterő fejlesztéséhez is szükséges az önuralom, hiszen ha hagyod eluralkodni az indulataidat, nem biztos, hogy a megoldás felé veszed az irányt. Lélegezz mélyeket, gondolkodj el azon, hogy mi és miért történhet. Dühből, dacból és indulatból cselekedni nem jó hajtóerő. Uralkodj magadon, csitulj le, akár aludhatsz is rá egyet és csak aztán cselekedj.

Húzd ki magad! Adj magadnak tartást! Adj az akaratodnak is erőt. Ahhoz is odafigyelés és akaraterő szükséges, hogy saját testtartásunk felett uralkodjunk. Az egyenes hát ráadásul azt az érzést kelti másokban, hogy határozott, őszinte, egyenes emberrel állnak szemben. Nemcsak a hanyag testtartás felett uralkodhatsz, és győzheted le, hanem bármi rossz szokásodat, hiszen ezeket csak te szabályozhatod.

Állíts fel az életedben, a mindennapjaidban sorrendet. Rendszerezd a teendőidet. Ha kell írd, fel, vezess határidőnaplót. Nemcsak a te életed pörög gyorsan, hanem az egész világé. Éppen ezért, hogy ne vessz el a határidőkben, a teendőidben, írd fel.

Amúgy is itt a jó idő, és talán sokkal jobban vonz a természet, mint ezelőtt. Kezdj bele a rendszeres mozgásba. Mindegy milyen mozgásformát választasz, de igyekezz beiktatni valami rendszert. Nem kell beleszakadni, és nem is az a lényeg, hogy néhány hét alatt látványos változást, fogyást tapasztalj. A mozgás adjon örömet és ha rendszeresen végzed, az akaraterődet is megedzed. Akkor is menj mozogni, ha jobb lenne a pihenés. Hihetetlenül akaraterő fejlesztő.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)