Jump to content

Feszültségoldás jógával és egy kicsit máshogy

2019. 02. 20. 19:00

Polifoamok a földre leterítve, több egymás mellett. Néhány ember speciális pózban tartja meg magát. Csend és nyugalom uralkodik a szobában, csak egy ember beszél és mutatja a következő pózt. Mi az?

Nem más, mint a jóga, amelynek űzésében egyre többen látják az egészségük megőrzésének lehetőségét. A jóga megmozgat minden porcikánkat, karbantartja az izmokat, javítja a testtartást, a légzést, hasznos időtöltés, amely még az önbizalmunkat és a kitartásunkat is megnövelheti. A jóga akár otthon is végezhető, akár csoportos és irányított tevékenység is lehet. Az egészséges táplálkozással támogatva csakis jót teszünk magunkkal.

A jógához társítunk óhatatlanul is társítunk egy képet. A jóga maga a nyugalom megtestesítője. Az a fajta mozgásforma amely hat a fizikai, szellemi és lelki egészségünkre egyaránt. A jógával nemcsak az izmokat erősíti és nyújtja, vagyis nemcsak az alakformálásért felelős, hanem a bennünk lévő feszültséget is képes levezetni. Aki jógázni kezd, azt várja, hogy a csendben végzett, az oktató által mondott instrukciók alapján megszabadul minden benne rejlő rossztól, és azzal az érzéssel hagyja el a termet, hogy jót tett testével és lelkével is egyaránt. A legtöbben így is élik meg, de van, aki néhány alkalom után rájön, hogy ez a fajta mozgásforma nem neki való.

Egy kanadai hölgy sem találta meg a jógában maradéktalanul azt, amit várt volna. Habár fizikumára jó hatással voltak a feladatok, azonban a lelki megnyugvást csak nem kapta meg. A világ is így halad előre, hogy a saját tapasztalások által folyamatosan igényhez alakítjuk az életünket. A fiatal nő tett azért, hogy meglegyen az érzés, hogy tett valamit a testéért, az egészségéért és egyben a benne rejlő feszültséget sem sepri a szőnyeg alá, ezért kitalálta a saját jógáját.

A mérges jóga már ez előtt létezett, amelynek lényege az, hogy a gyakorlatokat az oktató aktívabban és agresszívabban is mutatja meg, ez dinamikusabb mozgást is eredményez. A kanadai nő továbbfejlesztett változata a káromkodó jóga (rage yoga). Ennek alapját ugyanúgy a jógamozdulatok adják, de a zenei alapot a hard rock szolgáltatja, és a kézbe akár sör is kerülhet. Tény, hogy némi alkohol fogyasztása feszültségoldó hatással bírhat, de éppen csak annyi szükséges ehhez, hogy a jógagyakorlatokat képesek legyünk elvégezni. A nő hisz a jóga, a vadabb zene és némi alkohol kombinációjában. Olyannyira, hogy saját módszerének még támogatást is talált, így most már a foglalkozásokon résztvevők mellett online órákon is részt lehet venni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pexels.com)