Jump to content

Barátok minősége

2019. 01. 17. 19:00

A családunkba beleszületünk, nem választhatjuk meg családtagjainkat, de a barátainkat igen. A barátok között is nagy lehet a szórás, és a barátkozás mértéke is más lehet, de a férfiak közötti, valamint a nők közötti barátság egészen más alapokon nyugszik.

A barátok legalább olyan fontos szerepet töltenek be az életünkben, mint a családunk. Aki elmondhatja magáról, hogy szerető családtagjai mellett igazán jó barátai is vannak, az igazán szerencsés embernek mondhatja magát. Sok minden lehet annak az oka, hogy embereket összehozzon és közöttük baráti viszony alakuljon ki, de a barátságoknak többféle mélysége létezik. A felületesebb, minden titkunkat nem megosztó személyekkel is jóban lehetünk, azonban nem vágyunk egymás társaságára mindig és mindenkor. Jól esik néha összefutni, beszélgetni, míg az igazi mély barátságok akkor is megmaradhatnak, ha az élet úgy alakítja, hogy elkerülnek egymás mellől. Olykor az érdekek, az együvé tartozás érzése miatt alakul ki barátság, ám esély van arra, hogy amikor már nincs meg az összekötő kapocs, akkor a barátság is elillan és amilyen gyorsan jött, úgy megy is.

Még a nők és a férfiak közötti barátságok is egészen másmilyenek lehetnek. A nők közötti barátság alapja, mint minden más kapcsolatnak is, a gyengédség. A barátnők tehát olyan kapcsolatot ápolnak egymással, amelyet áthat a szeretet, a gyengédség, a ragaszkodás. Kicsit benne lakozik az ilyenfajta barátságokban többféle szerep, így egy barátnő anyáskodhat, betöltheti a nagy vagy a kistesó szerepét, összetartozásuk alapja lehet a hasonló sors, életút. Természetesen a nők között is szövődhetnek érdekbarátságok és felszínes kapcsolatok, de az igazán szoros baráti kapcsolatok alapja ugyanolyan, mint egy párkapcsolatban, vagyis szeretet, őszinteség és bizalom szükséges hozzá. A női mély barátságokra jellemző, hogy érzelmeiket vesézik ki a barátok, sokat foglalkoznak egymás lelkivilágával. Ez nem azt jelenti, hogy a barátnők között sosincs ellentét, összekülönbözés, hiszen a barátságuk ellenére máshogy élhetnek meg történéseket, és más lehet arra a reakció is. Ettől függetlenül megerősíthetik barátnőjüket érzelmeikben, mert a nők leginkább megerősítésre vágynak. Egy barátnőtől pedig ezt meg is kaphatják. A női barátságban szerephez jut az ölelés, a simogatás és persze a végtelenített beszélgetés.

Két ember szoros barátsága nem jelenti azt, hogy személyiségük is nagyon hasonlít egymáshoz, lehet, hogy különbségeikkel jól kiegészítik egymást. Mint minden barátság, így a nők közötti is függ attól, hogy milyen a barátnők személyisége és a külső környezet is hatással van erre. A szoros női barátságban kevés a titok, a ki nem mondott szó, így teljes mértékig bele láthatnak egymás életébe úgy, hogy nem is együtt élnek.

A férfiak közötti barátság más. Köztük nem az érzelmek teljes ki- és átbeszélése a lényeg. A férfi barátságok alapját leginkább a közös érdeklődési kör biztosítja. Köztük nincs annyi érintés, meghittség, mint a nők között. A férfiak is megbeszélik barátaikkal, hogy éppen mi bántja őket, de ettől a témától könnyebben el tudnak rugaszkodni, és találkozásaik alapját nem csak ezek a történések szolgáltatják, éppen emiatt a férfiak közötti barátságok több mindent kibírnak. Ha mégis történik közöttük nézeteltérés, akkor sem tart sokáig a haragjuk. A nők ehhez is érzelmesebben állnak hozzá.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)