Jump to content

Korán ébredőknek és sokáig alvóknak

2018. 12. 19. 19:00

Aki korán kel az aranyat lel. Így tartja a mondás. A korán kelést utálók biztosan kiegészítenék azzal a gondolattal is, hogy aki korán kel, az egész nap fáradt és nyűgös lesz.

Van valami megnyugtató a hajnalban. Van varázsa. Persze csak akkor, ha azt úgy éljük meg. Ha a munkakezdés miatt kell nagyon korán ébrednünk, talán nehezebb ezt a szépséget észrevenni, pláne, ha minden reggel így kell ennek lennie. Megint más élményt ad a hajnal, ha azért kell korán ébredni, mert elutazik az ember valahová, és időben útra kell kelni. No, az izgalmas és vágyott, míg a korai munkába indulás inkább kényszerű.

Nem mindenki azért ébred ám korán, mert a helyzet úgy kívánja meg. Van, aki kimondottan kedveli azt, amit a hajnal kínál. Ilyenkor csend és nyugalom honol az otthonunkban. Csak az éppen főzésben lévő kávé zaja töri meg az átható csendet. A kellemes illat, a vágyott kesernyés íz, a meleg köntös, esetleg csendes beszélgetés a család egyik korán ébredő tagjával szinte feltölt. Amíg mások számára a reggeli ébredés maga a pokol, a kín, alig tudnak magukba erőt és életet verni, addig mások energiával megtöltve ébrednek annak ellenére, hogy akár még pihenhetnének is. De nem teszik, méghozzá azért nem, mert nemcsak tele vannak energiával és tervekkel aznapra, hanem elvesztegetettnek tartják azt az időt, amelyet az esti regenerálódáson túl töltenek az ágyban. Ők azok, akiknek olyan sok az energiájuk, és annyi elintézni valójuk van, hogy már kora reggel aktívan vetik bele magunkat a tevékenységekbe. Ez nem azt jelenti, hogy számukra is mindig 100%-os intenzitással indul a nap. Lehet, hogy kicsit lassabban kezdenek ők is, de hamar bepörögnek. A reggeli készülődés megadja számukra a kellő energiát ahhoz, hogy a napba belevessék magukat. Ők azok, akikre felnéznek az olyan emberek, akik számára minden reggel egyenlő a kínszenvedéssel a több alvás ellenére is.

Egy kutatás szerint azok, akik könnyen ébrednek, méghozzá akár hajnalban is, korral kevésbé lesznek hajlamosak a depresszióra. Aki hajnalban ébred, az eleve könnyebben rázódhat bele akár egy nehezebb napba is, mert van ideje akklimatizálódni. Lelkileg és akár testileg is felkészülhet a napra. Aki korán ébred, annak arra is lehetősége van, hogy több fény érje. A fény mennyisége pedig összefüggésbe hozható a depresszióval. A fény hiánya hajlamosabbá tehet a kedélybetegségekre.

Természetesen megérdemel az ember több pihenést, és ha mód van rá, akkor igenis szánni kell időt magunkra, a hosszabb pihenésre, ám, akik később kelnek általában, azok gyakrabban válnak depresszióssá. Sőt egy másik kutatás során arra találtak bizonyítékot a szakemberek, hogy azok a nők, akik korán ébrednek reggelente, kisebb a mellrák kialakulásának kockázata. A 7-8 órás alvás minden ember életében szükséges lenne, ám az a nő, aki ennél többet alszik rendszeresen, annál esélyesebb a mellrák. Természetesen a főleg nőket érintő mellrák kialakulásának oka lehet genetikai, életmódbeli és környezeti tényező is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)