Jump to content

Lelki erősítés néhány lépésben

2018. 12. 11. 19:00

A hideg tenné vagy a napfény hiánya? Ki tudja, de amíg a rosszkedv okát kutatjuk, helyette másra is lehetne fordítani az időnket és az energiánkat.

Hidegnek és sötétebb időszaknak sem kell ahhoz lennie, hogy az ember felett összecsapjanak a hullámok. Ezekben az időkben a családtagok, a jó barátok, a pozitív hozzáállás, a problémamegoldás, a jó emberi kapcsolatok sokat segíthetnek abban, hogy átlendüljünk a rossz felett.

A napjaink nagy részét a munka tölti ki. De nem lehetünk se a világ, se a saját magunk rabszolgája, ezért a lelkünkkel is foglalkozni kell. Nem is kell olyan bődületesen elszállt dolgokra gondolni. Habár jót tehetne legalább egy hét egy távoli, lakatlan szigeten, de ez a valóságtól való nagyon nagy elrugaszkodást jelentene. Ezért annyival is be lehet érni, ha egyedül egy kis sétára indulsz. Keress a közeledben egy olyan helyet, ahol tehetünk egy kellemes sétát ahol viszonylag kevesen vannak. Ha az biztonságérzetet ad, legyen nálad a telefonod, azonban arra az időre, amíg a természetben vagy és magaddal foglalkozol, ne vedd elő a készüléket. Sőt, némítsd le, és csak azért tartsd magadnál, ha netalán valami gond lenne, el tudj érni másokat.

Amennyiben úgy érzed, hogy a séta, a mozgás most nem a legmegfelelőbb lélekemelő lenne számodra, akkor választhatod azt is, hogy az otthon melegébe burkolózva töltöd el a szabadidődet. Szánhatsz így időt arra, hogy végre játszhass a gyermekeddel, hogy kiolvass egy jó könyvet, vagy hogy végignézd a kedvenc sorozatodat. Mindenképp olyan elfoglaltságot keress magadnak, ami nemcsak eltereli a figyelmedet, de le is nyugtat. Ha ez a takarítás, hát takaríts! Foglalkozhatsz a háziállatoddal, ha van, de ugyanígy értékes időt tölthetsz a szobanövényeiddel is. A növények közelsége megnyugtat, és ha ápolod őket, akkor még meg is fogják hálálni.

A hideg elleni terápia azonban azt is jelentheti, hogy nemhogy kerülöd mások társaságát, hanem egyenesen keresed a más emberekkel történő kommunikációt, kapcsolattartást. Ki lehet mozdulni otthonról. A legtöbb nagyvárosban adventi vásárokat tartanak, és az is egy ingergazdag kikapcsolódási lehetőség, ráadásul társaságot is jelenthet. A lényeg, hogy amikor elkap a rossz hangulat, de nincs hányingered az emberek közelségétől, akkor a legjobb megoldás, hogy felkeresel egy olyan helyet, ahol akár a barátokkal, akár egyedül, de emberek között lehet lenni. Olykor az is jót tesz, ha csendes megfigyelőként, egy finom kávé, tea, sütemény mellett elidőzve figyeld magad körül a forgatagot.

Ha kikészít a hideg és a fényhiány, ettől pedig levert vagy, akkor néha el kell engedni a kötelességeidet, és fordíts arra időt, hogy ápold a lelkedet akár a fenti ötletek egyikével.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)