Jump to content

Karácsony okosan, spórolósabban

2018. 12. 04. 19:00

Szép, szép a karácsony. Tagadhatatlanul átjárhatja az embereket a szeretet, és ilyenkor többen fordulnak azok felé, akik nagyon nehéz sorban élnek. Az adakozások száma ilyenkor megnövekszik.

Amellett azonban, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, és ilyenkor együtt lehetünk családtagjainkkal, távolabb élő rokonokkal és barátokkal is esély van a találkozásra, még az ajándékozás is fontos momentum. Ez a szokás azonban hatalmas pénzösszegeket mozdíthat meg. Ilyenkor sokan elgondolkodunk azon, hogy erre az egy alkalomra milyen sokat költünk. Mintha szeretni csak az év utolsó időszakában lehetne. Természetesen nem erről van szó, szeretteinkkel máskor is szeretünk együtt lenni, azonban a karácsonyi hagyományokkal sem szeretnénk szakítani. Éppen ezért beállunk a sorba és keressük a megfelelő ajándékokat.

Nemcsak az ajándékok megvásárlása kerülhet sokba, hanem az ünnepek egésze. A karácsonyfa, az otthon dekorálása, az étkezés biztosítása. Külön költséget jelent, ha vendégként vagyunk hivatalosak karácsonykor, és az is, ha mi várunk vendégeket. Ha erre az időszakra azt választjuk, hogy valahová elutazunk, az is pénzkiadással jár. Az utazás, a szállás (ha nem rokonokhoz, ismerősökhöz megyünk) megint csak megterhelést jelentenek.

Végletek között találhatjuk magunkat. Van, aki a karácsonyi hangulat megteremtéséhez akár hitelt is képes felvenni, míg mások tudatosan gyűjtögetnek erre az időszakra. Sok családban úgy oldják meg a karácsonyi túlköltekezést, hogy vagy csak a nagyon szűk családon belül ajándékoznak, esetleg csak a gyerekek azok, akik számára az ajándék elmaradhatatlan. A felnőttek ezzel szemben az együttlétnek, a gyerekek örömének örülnek. Talán ez a legutóbbi verzió az, ami a legélhetőbb, hiszen gondoljunk arra, hogy a karácsony elsősorban nem az ajándékozás ünnepe, hanem a szereteté. A családi, baráti közös programok, a hangulatos beszélgetések, ünnepi fogások elfogyasztásán túl a szeretetről kellene szólnia.

Megadjuk magunkat a hagyományoknak, a szokásoknak, és természetesen megünnepeljük a karácsonyt, de amin csak lehet, tudunk spórolni is (ha akarunk). A karácsonyfára kerülő díszek nagyja lehet saját kezűleg, otthon készített darabok, mint ahogy az otthonunk ünnepi dekorációja is. Az előre összeírt ajándékötletek megvásárlásán túl a saját készítésű ajándékban is gondolkodhatunk. A csomagoláson is spórolhatunk, ha a tavalyról, vagy még korábbról megmaradt dísztasakokat, csomagolópapírokat is felhasználjuk. Arra gondoljunk, hogy a gondosan és drága papírba becsomagolt ajándék bontása is azzal jár, hogy azt letépik, és a kukában landol.

A családi ünnepi ebéd vagy vacsora sokkal élhetőbb és kedvezőbb módja, ha a családból nem csak egy valaki vállalja magára, hanem többen végzik.

Abban a családban, ahol az a szokás, hogy csak a gyerekek kapnak ajándékot, kézzel készített aprósággal akár a felnőtt családtagjainkat is meglephetjük. Olyan apróságra kell gondolni, amellyel nem hozzuk zavarba azt, akinek átadjuk. Az élményszerzés pedig a legjobb ajándék, és ez olykor nem is kerül sokba.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)