Jump to content

Kakaó, csokoládépótló és a Biblia korábaól - Karob

2018. 11. 29. 19:05

A kakaó és csoki helyettesítésére használatos karob, már az időszámítás kezdete óta jelen van a gasztronómiában s népszerűségéből mit sem veszítve, napjainkban a reformkonyha közkedvelt alapanyagává lépett elő. Finom, édes, és nagy előnye, hogy koffein-, teobromin- , valamint glutén- és laktózmentes, plusz ezernyi jótékony hatás, amit lentebb olvashat.

A sötétbarna színű és kissé édeskés ízű karobport. A karob a szentjánoskenyérfa terméséből készül a fa hüvelytermésében található magok szárítása és őrlése révén. Színe és íze teljes mértékben hasonlít a kakaóhoz. A legenda szerint Keresztelő Szent János ennek a fának a tápláló, szárított termését ette sivatagi bolyongásai során, innen a bibliai eredet.

A reformkonyha, gyakorta alaphozzávalójaként emlegetett karob szintén a „mindenmentes konyha” képviselője. Fehérjetartalma nagyon alacsony, allergénmentes glutén- és laktózérzékenyek bátran fogyaszthatják, koffeint, teobromint (a koffeinhez hasonló, az izomszövetek ellazulását váltja ki), koleszterint nyomokban sem tartalmaz. Nátriumszegény és az édességekkel ellentétben állatok is fogyaszthatják, így kedvencünket sem kell kihagyni a csokis örömökből.

Köztudottan antioxidáns hatású, emellett gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban. A- és B-vitamin, valamint kalciumtartalma magasabb, zsírtartalma jóval alacsonyabb a kakaóporénál.

Használható kakaópor helyett vagy kakaóporral fele-fele arányban keverve. Édes íze miatt egyáltalán nem vagy csak kevéssé szükséges édesíteni. Általában „hamis” csokoládét készítenek belőle, illetve minden olyan édességet, amihez kakaó vagy csoki kellene.

Bio- és reformélelmiszer boltokban beszerezhető, 250 gramm ára 300 ft körül mozog.

 

 

(Forrás: szeniormagazin.co.hu;marmalade.co.hu | Kép: pixabay.com)