A sötétbarna színű és kissé édeskés ízű karobport. A karob a szentjánoskenyérfa terméséből készül a fa hüvelytermésében található magok szárítása és őrlése révén. Színe és íze teljes mértékben hasonlít a kakaóhoz. A legenda szerint Keresztelő Szent János ennek a fának a tápláló, szárított termését ette sivatagi bolyongásai során, innen a bibliai eredet.
A reformkonyha, gyakorta alaphozzávalójaként emlegetett karob szintén a „mindenmentes konyha” képviselője. Fehérjetartalma nagyon alacsony, allergénmentes glutén- és laktózérzékenyek bátran fogyaszthatják, koffeint, teobromint (a koffeinhez hasonló, az izomszövetek ellazulását váltja ki), koleszterint nyomokban sem tartalmaz. Nátriumszegény és az édességekkel ellentétben állatok is fogyaszthatják, így kedvencünket sem kell kihagyni a csokis örömökből.
Köztudottan antioxidáns hatású, emellett gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és élelmi rostokban. A- és B-vitamin, valamint kalciumtartalma magasabb, zsírtartalma jóval alacsonyabb a kakaóporénál.
Használható kakaópor helyett vagy kakaóporral fele-fele arányban keverve. Édes íze miatt egyáltalán nem vagy csak kevéssé szükséges édesíteni. Általában „hamis” csokoládét készítenek belőle, illetve minden olyan édességet, amihez kakaó vagy csoki kellene.
Bio- és reformélelmiszer boltokban beszerezhető, 250 gramm ára 300 ft körül mozog.