Jump to content

Barátság hasonszőrűekkel

2018. 08. 06. 19:00

Senkinek nincs olyan téveszméje, hogy a gyermekvállalással minden ugyanolyan marad, mint régen volt. Azonban arra kevesebben számítanak, hogy barátságok szakadnak meg főleg akkor, ha a barátoknak még nincsenek gyerekeik.

Az anyaság, a gyermekvállalás merőben más életritmust követel meg főleg az édesanyától. Első gyermeknél, és az első időkben szó szerint minden a babáról szól, ami a lehető legtermészetesebb és a leghelyesebb. Az anyai üzemmódba nem férnek bele a bulizgatások. Nem arról van szó, hogy soha többet nem, de egy pici babának az anyukájára van a legnagyobb szüksége. A hajnalig tartó szórakozás, az alkoholos italok fogyasztása szoptatás idején egyáltalán nem összeegyeztethetők, ezért az anyukák kiszakadhatnak megszokott baráti körükből. Sőt az éjszakai ébredések miatt jóformán nem vágynak másra, csak kiadós alvásra, így egy kicsapongó éjszaka egyáltalán nem fér bele ebbe az életmódba. Mire észbe kapunk, megszűnhetnek olyan régi barátságok is, amelyekről azt hittük, hogy életünk végéig tartani fog. Egyes barátok elfogadják, hogy megváltozott az életünk, és maguk is csendesítenek saját életükön, mert vágynak arra, amit mi élünk, míg másoktól még ez nagyon távolálló lehet. Azt is el kell fogadni, ha nem mindenki úgy akar énil, ahogyan mi, ha nem ugyanaz a vágya az életben, mint amit mi testesítünk meg.

Barátok nélkül azonban mit sem ér az élet. Anyaként, friss anyukaként azonban főleg olyan barátokra vágyunk, akik nemcsak meghallgatják gondolatainkat, bajunkat, de hasonlóakat tapasztaltak meg saját maguk is, így jól tudják, hogy min megyünk keresztül. Sőt, még a napirendjük is a miénkhez hasonló, hiszen ugyanúgy kisgyermekkel vannak otthon.

Anyukák között hamar szövődhetnek barátságok. Terhesgondozáson, nőgyógyászaton, szülészeten, kórházban könnyű összeismerkedni hasonló helyzetben lévő leendő anyukákkal, és a babák megszületése után is jó a kapcsolatot fenntartani, mert így nemcsak a babázás mikéntjeiről lehet beszélgetni, egymástól segítséget kérni, tapasztalatot cserélni, hanem babának is baba a társasága, mint ahogy egy újdonsült anyukának is sokat jelent egy másik anyuka társasága/barátsága.

Sok barátság köttetik azért, mert anyukák egyszerre várják babájukat, vagy egy játszótéren olyan sűrűn találkoznak egymással, hogy a beszélgetések barátsággá alakulnak. Hány édesanya köszönheti ép eszét annak, hogy barátra talált egy másik, hasonló élményeket átélő nő személyében. Amíg otthon vannak a babájukkal az anyák, addig kitarthat a barátság, aztán ezek is megkophatnak, de nem feltétlenül. Mégis hálásan gondolhatunk vissza az ilyenfajta anya barátságra, mert akár a nehezebb, sírósabb, hasfájós időszakokat is könnyebb így átvészelni.

Nem feltétlenül örök barátra lelünk rá egy másik anya személyében, aki jól tudja, hogy miken megyünk keresztül. Neked volt olyan barátod, aki azért lett az, mert gyermeke volt és értette az életed, ahogy te is az övét?

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: mommynearest.com, essentialbaby.com.au, pinterest.com)