Jump to content

Megmondó segítség

2018. 07. 11. 19:00

Mindenki körül van legalább egy olyan ember, aki mindenre tudja a választ. Még akkor is, ha kérdés sem merül fel. Ő az, aki lefölöz bármilyen témában bárkit. Ha nincs mögöttes tudás, akkor is igyekszik kicsikarni magából valamit, amivel lekörözhet másokat. Ő a megmondó ember.

Ugye milyen ismerős élethelyzet? Egy társaságban beszélgetve szinte azonnal kiderül, hogy ki a megmondó, mert semmilyen kérdést nem hagy nyitva. Kioszt, megmond, tanácsot ad, csakhogy ezt akkor is teszi, ha a környezete egyáltalán nem akarja. Nemcsak arról tud okosságot mondani, amelyik téma éppen terítéken van, hanem úgy általában a világ dolgaiban nagyon „profi” és ezt nem is hagyja szó nélkül. Ő tudja, hogy neked hogyan kellene élned, mit kellene másképp csinálnod. A Hupikék törpikék című meséből Okoska törphöz lehetne hasonlítani. Emlékszel a mese szereplőjére? Okos, nagy tudású, csakhogy akkor is szórja a tudást, mikor az már sok, és akkor is okoskodik, amikor csak nagy szavakat szór, pedig inkább a tettekre lenne szükség. Okoska törpöt éppen ezért sűrűn billentik fenékbe és repül a gombafalu határáig.

A köztünk élő megmondó emberek is osztják az észt, ha kell, ha nem. Sőt a mai világgal haladva ezt akár a közösségi oldalon posztolva is megteszik. Abban az esetben azonban ránk van bízva, hogy elolvassuk-e gondolatait, vagy sem.

Beleszületünk egy családba, amelynek rendszere, szabályai vannak. A szabályokat a szülők alkotják, ezért minden családban más és más lehet. Az alapelvek nagyjából egyformák, mert a társadalomban kell úgy élnünk, hogy abban boldoguljunk, de minden családban más hatások érik a gyerekeket. Gyermekként mindig mindent megmondanak nekünk, és nemcsak otthon, hanem az oktatási intézményekben is. Sokszor éreztük haszontalannak az iskolapadban való ücsörgést. Mennyit izgultunk, idegeskedtünk felelések, dolgozatok előtt, mikor odakint a szabadban micsoda kalandok vártak volna ránk. És most, felnőttként még komolyabb dolgokban kell részt vennünk, számos szabálynak, elvárásnak kell megfelelnünk, mert különben megütjük a bokánkat. Pedig most is elkap minket olyan gondolat, hogy itt hagyunk mindent, és eltűnünk a világ elől.

Nos, ebben a szabályokkal teli világban kell megtalálni azt az utat, amelyre te magad választasz. Senki nem mondja, hogy nem lesznek benne lejtők és megmászandó emelkedők, kisebb vagy nagyobb kanyarok, útelágazások, de ha rossz felé mész, hát visszamész és a másik irányt választod. Nem hallgatsz a megmondó emberekre. Habár az ilyen megmondók segíthetnek a saját utadra terelni, méghozzá éppen okoskodásaikkal. Amikor azt érzed, hogy agyadra megy egy ilyen személy a mindentudásával, és te egyáltalán nem tudsz azonosulni azzal, amit mond, talán éppen abban segít a megmondó ember, hogy nem azt választod, amit tanácsol. Márpedig az a legfontosabb, hogy a saját utad járd, ne pedig a más által jónak talált életet éld.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: themuse.com, introvertedalpha.com, huffingtonpost.com)