Jump to content

A tavasz nem azt hozza, amire vártál – amikor letaglóz a tavaszi fáradtság

2018. 04. 02. 19:00

Ahogy nyílik a természet, úgy gondoljuk azt, hogy bennünk is végre elindul a kellemes érzés, amelyet a tavasz vált ki. Hiába telik meg a természet élettel, virágillattal, madárcsicsergéssel, mégis alig tudunk életet csiholni magunkba?

Látszólag semmi oka annak, hogy levertek és fáradtak legyünk. Ébred a természet, vele kezd virulni a mi kedvünk is. Vagy mégsem? Habár a tél vége furcsára sikerült, mert akkor esett hó és volt hideg, amikor már nem akartuk, és nem is kellett volna. Még a havat szeretők szerint is sok volt az utóbbi időben a hóból. A tavasz eleji havazás kivette belőlünk az energiát. Nemcsak mi készültünk már a tavaszra, de a természet is, megjelentek a tavaszi növények, a fák és bokrok ágain kibújtak a rügyek, és akkor mi még a havat lapátoltuk. Természetesen ez is hatással volt ránk. Most már tavaszias időjárás van, amit úgy vártunk. Elméletileg tele kellene lennünk energiával, és nemcsak fizikailag kellene jobban éreznünk magunkat, hanem lélekben is. Ám a gyakorlatban sokaknál jelentkezhet kedvetlenség, fáradtság, levertség. Miért?

Létező a tavaszi fáradtság, de nem betegség
Nem mindenki érzi, és nem is minden évben törvényszerűen jelentkező jelenség a tavaszi fáradtság, de kétségtelenül hatalmába keríthet. Olyan abszurd az egész. Akkor telepszik ránk ólomsúllyal a fáradtság, amikor annyira hívogat a természet. Akkor kínoz szinte csillapíthatatlan álomkórság, amikor odakint kellemes a levegő, tele van a természet minden jóval, amire már úgy vágytunk.
Még a tudomány világában is elismert, hogy tavasszal jelentkezhet az emberi szervezetnek az a normál reakciója, amelyet a köznyelv tavaszi fáradtságnak nevez. Ahogy az óraátállításhoz is igazodnunk kell, úgy a tavaszhoz is. Főleg a hormonháztartásunkon belül mutatkoznak változások. Egyre több a világos és napfényes órák száma, és minél több természetes fényhez jutunk, annál kevésbé termelődik szervezetünkben a melatonin, amely az alvás szabályozásáért felelős. Télen, ennek pont a fordítottja van érvényben. Érthető, hogy átmeneti zavar lép fel a testünkben, amíg a melatonin megtalálja a megfelelő szintet.

Tehetünk ellene
A tavaszi fáradtság ellenszere olyan, amit amúgy is alkalmazni kellene az egészségünk érdekében. Az egyik fontos lépés az ellen, hogy eluralkodjon felettünk az állandósult fáradtság, hogy odafigyelünk a folyadékmennyiség fogyasztására. Igyuk meg a napi minimum másfél liternyi vizet. Szó szerint ki vagyunk éhezve a vitaminokra, de nem tabletta formájában szeretnénk már ehhez hozzájutni. Nem is érdemes, sokkal inkább fogyasszunk gyümölcsöket és zöldségeket. A téli idény kivette belőlünk az erőt, ideje gyűjtögetni. A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás akár a tavaszi fáradtság elkerülésében is segíthet. Bármennyire is fáradtaknak érezzük magunkat mostanában, és bármennyire csalogat az ágy, a túl sok alvástól nem feltétlenül leszünk pihentebbek. A fáradtságérzetet ne csak alvással próbáljuk megoldani. Természetesen az esti, pihentető alvásra nagy szükség van, de a reggelt indítsuk frissítő zuhannyal. Váltogassuk a hideg és meleg vizet, ez felfrissít. Az idő is egyre inkább megengedi, hogy több időt legyünk a szabadban. Ha nem is sportolunk, a kertben már tevékenykedhetünk, de egy szabadban tett séta is jó hatással van ránk. A mozgás és a napfény együttese kiváló gyógyír a tavaszi fáradtság ellen. A napfény által szervezetünkben termelődő D-vitamin, amely már jócskán kiürült szervezetünkből. Ideje, hogy feltöltsük a szervezet raktárát.

(Forrás: marmalade.hu | sophiemichelin.com, giphy.com, lucesdebohemia.foroactivo.com/képek)