Jump to content

Ismert betegség, mégis nehezen ismerjük fel

2018. 03. 31. 19:00

Erős és csillapíthatatlan hasfájás esetén sok mindenre gondolhat az ember. Gyomorrontás, epebántalom is szóba kerülhet, és ha a családban nem volt még vakbélgyulladás, akkor az utolsók között kulloghat ez a felvetés.

pontos, mert nem a vakbél gyullad be ilyen esetben, hanem a féregnyúlvány. Amit a köznyelvben vakbélgyulladásnak nevezünk, az valójában a vakbélhez csatlakozó, kesztyű ujjához hasonlatos féregnyúlvány gyulladását jelenti. A féregnyúlvány egy zárt végű, nyákot termelő, az immunrendszer részeként ellenanyagok termelésére képes függelék.

Hivatalosan féregnyúlvány-gyulladás
Nem sűrűn fogjuk így hallani, mert a köznyelv inkább használja a rövidebb és elterjedtebb vakbélgyulladás kifejezést. Kialakulásának oka, hogy a féregnyúlvány elzáródik az úgynevezett bélsárkőnek köszönhetően. Ha nem a bélsárkő okozhat ilyen problémát, akkor meglehet, hogy egy idegen test, egy daganat is féregnyúlvány-gyulladást okoz. Sőt, egyes esetekben nem tisztázott, hogy mitől alakul ki a heveny gyulladás (se daganat, se idegen test, se bélsár), de újabb kutatások szerint összefüggés lehet a légszennyezés és a betegség kialakulása között.

Jelek, amelyek árulkodóak lehetnek
Gyakori betegség a vakbélgyulladás, azonban annak diagnosztizálása az igazán nehéz, tünetei ugyanis egész másfelé terelhetik a beteget és az orvost is.

Gyermekek esetében előfordulhat, hogy más fertőzés mellett alakul ki a féregnyúlvány-gyulladás. Kivédeni egyáltalán nem lehet, azonban a gyulladás korai észlelése fontos abban, hogy a féregnyúlvány ne perforálódjon. Azonban a tünetek megléte sem azonnal tereli a gyanút a heveny féregnyúlvány-gyulladásra. Gyerekek esetében a hasi fájdalmak lehetnek véltek vagy valósak, így ha egy gyerkőc tényleg hasfájásra panaszkodik, a szülők nehezen tudják eldönteni, hogy igazi fájdalomról van-e szó, vagy csak figyelemfelkeltésről.
A féregnyúlvány-gyulladást jelezheti a rossz közérzet, és lázzal, hidegrázással is járhat. Megint olyan tünetek, amelyek más betegségekre is utalhatnak. A hányinger, a hányás és az étvágytalanság is olyan tünetek, amelyekről inkább a gyomorrontás jut az ember eszébe. Közelebb vihet a megoldáshoz, ha ezek mellé még köldöktáji fájdalom is társul. Jelentkezhet először a has jobb alsó felén, de nem mindenki így érzékeli, a fájdalom a hastájékon bárhol érezhető. Van, akinél az enyhébb fájdalom után intenzívvé válik a tünet, míg másoknál váratlanul, hirtelen és nagyon hevesen jelentkezik a hastájéki fájdalom. A hasfájás mellett tapasztalható székrekedés, vagy hasmenés, puffadás, ezek is mind jelei lehetnek a vakbélgyulladásnak. Csakhogy ezek is olyan hétköznapi kellemetlenségek lehetnek, amelyről nem azonnal a féregnyúlvány gyulladása jut az eszünkbe.

A tünetek észlelésekor érdemes felkeresni az orvost. Legyen az inkább vaklárma, mintsem kezeletlen féregnyúlvány-gyulladás. Habár a mai orvosi diagnosztika és technika mellett már egyértelműen felismerhető a féregnyúlvány-gyulladás, ha a páciens nem fordul időben szakemberhez, akkor perforálhat és szét is robbanhat, amely akár halálhoz is vezethet.

(Forrás: marmalade.com | curejoy.com, healthylifespot.net, mymed.com/képek)