Jump to content

Hihetetlen számadatok a testünkről

2018. 03. 16. 19:00

Nagyon sok mindent ért már az emberiség, főleg a tudósok rétege, amelyet aztán érthető módon igyekeznek a laikusokkal is megértetni. Még így is nagyon sok mindenről nem tudunk, szám szerint biztos nem.

Bizonyos adatok, információk és tudás nélkül is boldogan leélhetjük az életünket, azonban a technika és a tudomány ma már olyan titkokkal is megismertethetik az embert, amelytől elképedünk. Ilyenkor döbbenünk csak rá, hogy ha ezt nem tudtuk eddig, vajon még hány megválaszolatlan kérdés létezik? Sőt, nagyon sok kérdést még fel sem tettünk. Amikor szembesülünk bizonyos adatokkal, újabb ismeretekkel gyarapszunk, rákövünk, hogy mennyire miniatűr elemei vagyunk a világnak. Ahogy mi sejtek milliárdjaiból épülünk fel, úgy mi is ilyen apró építőelemei vagyunk az univerzumnak.

Küzdünk olykor a baktériumokkal, amelyek bár aprócskák, mégis komoly gondokat okozhatnak az emberi szervezet működésében. Azaz csak a rossz baktériumok, mert a jók kellenek. Milliárdnyi jó baktériummal élünk együtt, így akár vicces is lehetne az az utasításunk, amikor a gyerkőceinket beküldjük egy alapos kézmosásra, hogy megszabaduljanak a baktériumoktól. Ez amiatt megmosolyogtató, mert ha a saját testünk minden egyes sejtjét számításba vesszük (vagyis 37 trillió sejt), akkor a bennünk található jó baktériumok számát úgy kell elképzelni, hogy annak nagyjából tízszeresével számolunk. Ha a kezünkről el is tűnnek a bacik, bennünk van a nagyja. Ez így van jól, mert ha nem lennének, akkor lennénk csak igazán bajban.

Szeretsz mozogni? Aktív sportoló vagy? Az egyik nagyon jó, amit a szervezeteddel tehetsz. De ha nem is sportolsz, azonban egy-egy sétára kapható vagy, ugyancsak kedvezel az egészségednek. Még akkor is, ha normál aktivitást produkálsz, nem vagy rest elindulni közelebbi helyekre gyalog, akkor bizony te is nagyjából hétezret lépsz szinte minden nap. Ha pedig így van, és megéled az akár nyolcvan éves kort is, akkor azt jelenti, hogy nagyjából ötször körbekerülöd gyalog a Földet. Egy aktív sportoló ennél több kört is produkálhat.

Az ember örökítő anyaga határozza meg mindenféle tulajdonságait, egészségét, betegségét. Sejtjeinkben ott vannak a DNS molekulák, amelyekben nukleotid párok alkotják a DNS molekulát. Ha lehetőségünk lenne a 37 trilliónyi sejtből a DNS-t kinyerni, összerakni, akkor a Plútóig és vissza 15-nél többször is elutazhatnánk.

Havonta tapasztaljuk a természet játékát, amit velünk, nőkkel űz. A menstruáció csak a lányokat, nőket érinti, de egyben arra ad lehetőséget, hogy életet adjunk utódainknak. A nők petefészkei nagyjából félmillió petesejtet tartalmaznak. Ha azt hinnénk, hogy nagyon nagy a fogantatás lehetősége, akkor meg fogsz lepődni, ha megtudod, hogy ezek közül csak 400 az a petesejt, amely arra alkalmas, hogy megtermékenyüljön, és kilenc hónap múlva egészséges gyermeket hozzunk a világra.

(Forrás: marmalade.hu | aircargonews.net, giphy.com/képek)