Jump to content

Amit az agyról tudni lehet...

2018. 03. 14. 11:14

Az emberi agy csodákra képes, életünkért, cselekedeteinkért, gondolatainkért felel. Íme, néhány érdekesség, amit eddig bizonyára nem tudtál róla.

A felnőtt emberi agy súlya kb. 1,3 kg.

Az agyunk legnagyobb része a nagyagy, ami az agy súlyának 85%-át teszi ki.

Agyunk 75%-a vízből áll.

Az agyunk 100 milliárd neuronból, melyek lehetővé teszik az idegek és a sejtek közötti kommunikációt.

Még testéhez képest az elefánt agya a legnagyobb, addig súlya csupán csak 0,15%-át teszi ki a teljes testsúlyának. Ezzel szemben az emberi agy a teljes testsúlyunk 2%-a.

Az agyban található véredények láncolatának hossza 160 000km hosszúságú.

Az emberi agy a legzsírosabb szerv a testünkben, kb. 60%-a zsír.

Az újszülött babák agya, az első évre háromszor akkorára nő, mint amekkora a születéskor.

Az olyan érzelmek, mint a derű, a boldogság, a szégyenlősség, és a félelem már születéskor kifejlődtek, a többi érzelem azonban tanult érzés.

Az agyunk a test számára rendelkezésre álló oxigén 20%-át használja fel a működéséhez.

Az agyunk 4-6 percig bírja oxigén nélkül, ezután beáll az agyhalál állapota. 5-10 perc oxigénhiányos állapot, komoly agykárosodást okoz.

A túlzott stressz látható és kimutatható változásokat okoz az agyunk bizonyos részein.

Az oxitocin hormon felelős, a szerelem érzet kialakulásáért az agyunkban, továbbá, amennyiben a hormon nagy mennyiségben jelen van, az autizmust kísérő tünetek kontrollálhatóbbá válnak.

A táplálkozási szokásaink hatással vannak agyunk működésére, amerikai kutatások igazolták, hogy azok a diákok, akik ebédre rendszeresen mesterséges ízfokozókban gazdag ételeket fogyasztottak rosszabbul teljesítettek az IQ teszten, mint azok, akik egészséges ételeket fogyasztottak.

Nem tudjuk magunkat megcsikizni, mivel az agyunk kontrollálja minden mozdulatunkat, mivel tudja hova fogunk nyúlni, így nem okozza azt az érzést, amit akkor érzünk, ha más csikiz meg bennünket.

A légi betegség fejlesztheti agyad memóriáját a felszabaduló stresszhormonoknak köszönhetően.

Minden ember álmodik, akkor is álmodsz, ha másnap nem emlékszel rá!

Az agyhullámok és az agyműködés sokkal aktívabb, amikor alszunk, mint éber állapotban.

Kutatásokkal igazolták, hogy a fejfájás és a repülés között összefüggés van, az emberek 6%-nak megfájdul a feje a felszállás idején.

Naponta átlagosan 70.000 gondolat fut át az agyunkon.

Kutatások kimutatták, hogy melyek azok a munkák, ahol a leggyakoribb jelenség a fejfájás. Az első három helyen, a könyvelők, a könyvtárosok, és a gépjárművezetők állnak.

Albert Einstein agya ugyanakkora méretű volt, mint az átlagembereké, azonban a matematikáért és térérzékelésért felelős részek, 35%-al nagyobbak voltak, mint az átlagemberé.

Danniel Tammet, egy autista tudós, aki epilepsziás rohamai után, bonyolult matematikai számítások elvégzésére volt képes, valamint megtanult hét nyelven, és egy saját nyelvet is kifejlesztett.

A legrégebbi fejfájás csillapító az Aspirin, amit 1899-ben fejlesztettek ki, 1915-ig nem lehetett kapni recept nélkül.

Testünk és elménk szoros kapcsolatban állnak egymással. Kutatások szerint, a betegségek 50%-át nem valós testi problémák, hanem pszichés problémák okozzák

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)