Jump to content

Dönteni kell életünk fontos állomásain, így tedd!

2018. 03. 08. 17:00

Naponta döntéseket hozunk. Melyik ruhát vegyük fel? Mit vásároljunk a boltban? Ami körülvesz minket, az döntéseink eredménye és egyben befolyásolója is. Ha felismered a döntés hatalmát, onnan könnyebb az élet, de talán a legnehezebb lépés.

Észre sem vesszük, azaz inkább nem gondolkodunk azon, hogy folyton döntéseket hozunk. Némelyik kisebb volumenű, olyan, amelyre nem is igazán gondolunk döntésként. Nem forgatja fel fenekestől az életünket, hogy eldöntsük, milyen felvágottat vásároljunk a boltban. Más döntések már kihatnak az életünkre, és ezek azok, amelyek miatt megtorpanhatunk. Ha nagyobb a tét, nehezebb a döntés is. Vannak bizonyos helyzetek, amikor nem úszhatjuk meg azt, hogy lehetőségek közül válasszunk. Természetesen a legjobb döntést szeretnénk meghozni. Minél hosszabb ideig rágódunk valamin, annál jobban elbizonytalanodunk, ezért érdemesebb gyorsan dönteni. Nem kapkodva, de mégis gyorsan. Ez a sikeres emberek ismérve is. Nem kételkednek magukban, gyorsan meghozzák a döntést. A másik típusba tartozóknak van véleményük, gondolatuk, ami mellett kiállnak, de csak egy darabig. Könnyen kibillentheti ebből a biztosságból valaki vagy valami, és máris változik véleményük. Ők sokat dilemmáznak döntéshelyzetek előtt. Döntéseink meghozása is egy cselekvés, egy folyamat elindítása, de ha valamerre billen a mérleg nyelve, utána már sokkal gyorsabban beindul a gépezet.

Dönteni tényleg nem könnyű néha, de egyre könnyebb lesz, minél többet gyakoroljuk. Rá kell néznünk az életünkre. Ha valami nem tetszik, változtatni szeretnénk, úgy dönteni kell. És minél többször határozunk el valamit, annál könnyebben fog menni.

Némelyik eltökélésünk nincs nagy hatással az életünkre, de mások akár az egész addigi életünket felboríthatják, legyen az egy munkahelyváltás, a magánélet átértékelése és átrendezése, költözés, bármi. A döntéshozás tehát egy hatalom, amely a kezünkben van. Nemcsak új életet adhat nekünk, de taníthat is, valamint új célok jelenhetnek meg, amelyeket szeretnénk megvalósítani. Ha pedig van cél, akkor van motiváció is, és a vonzás törvénye sokkal jobban fog működni.

Eljutottunk oda, hogy egy nagyon fontos helyzetben döntünk. Mind szép és jó, de csak akkor igazi, ha a döntés után teszünk is valamit. Ha az elhatározás után semmi nem történik, az szó szerint a semmi, megmarad valami álomszinten.

El kell fogadni azt is, hogy hiába a legjobbat szeretnénk az életünkből kihozni, előfordul, hogy egy-egy nagyobb erejű döntésünkkel hibázunk, a rosszabbat választjuk. Mindig benne van ennek is a lehetősége, de ezek is leckék, amelyeket olykor meg kell tapasztalni, mert sokat tanulhatunk az életről és magunkról is. Csak az hibázik, aki tesz valamit, ezért, ha nem úgy sikerült a tervünk, akkor egy újabb döntést kell hozni, hogy merre és hogyan tovább.

A sikeres emberek nemcsak gyorsan hozzák meg döntéseiket, de amellett kiállnak, elkötelezettek. No, de nem minden áron. Nem mereven tartják magukat a döntéseikhez, hanem ha igény és szükség van arra, akkor képesek azokat rugalmasan kezelni. Azért, mert nem a cél elérésének eszközére koncentrálnak, hanem a végeredményre. Mindenki gondolatában kirajzolódik egy lehetséges út ahhoz, hogy céljait elérje, de olykor akadályok gördülnek elénk. Ezek között kell ügyesen lavírozni, az elképzelt út bármikor módosulhat. Ha erre képesek vagyunk rugalmasan reagálni, akkor nyerők lehetünk.

(Forrás: marmalade.hu | apurposefulbusiness.com, careeraddict.com, lifehacker.com/képek)