Jump to content

Ételek, melyek ártalmasak is lehetnek!

2018. 02. 15. 13:43

Bizonyos élelmiszerek, a bennük található anyagoknak köszönhetően, fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. Vannak azonban olyan ételek, melyek bizonyos fájdalmakat felerősítenek. Ha ízületi panaszoktól szenvedsz, ezeket az ételeket érdemes kerülni, vagy kis mértékben fogyasztani...

Fehér kenyér...

A legtöbben el nem tudják képzelni, hogyan száműzheti bárki is konyhájából a fehér kenyeret. Azonban az egészséged érdekében, neked sem ártana áttérni a teljes kiőrlésű kenyérre, ugyanis a fehér kenyér nem csak a gyulladás kialakulásáért felelős, mindennapos fogyasztása mindemellett szív és érrendszeri problémákat is okozhat. A finomított gabonafélék, ezen felül cukorbetegséget is okozhatnak. Éppen ezért, szakértők szerint is sokkal egészségesebb a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek fogyasztása.

Tejtermékek és a tojás...

A tejtermékekben található anyag, a kazein, elősegíti a gyulladások kialakulását, valamint negatívan hat az ízületeket körülvevő szövetekre is. Ha rendszeresen fogyasztasz zsíros tejtermékeket előfordulhat,hogy ízületi problémáid romlásnak indulnak, a fájdalom intenzitása pedig megnő. Ha véglegesen nem is száműzöd étrendedből a tejtermékeket, mindenképp sovány tejterméket fogyassz. A tojás sárgájának arachidonsav tartalma gyulladástkeltő, elősegíti a gyulladásokért felelős hormonhatású molekulák kialakulását. Károsan hat szervezetünkre. Éppen ezért célszerű kerülni a tojással készült ételek fogyasztását.

Félkész termékek, rágcsálnivalók, nasik...

A félkész ételek, a chipsek, rágcsálnivalók, porlevesek és egyéb porból készült ételek szintén árthatnak ízületeinknek, ugyanis a bennük található nátrium glutamát szintén fokozza a gyulladás kialakulását, már meglévő panaszoknál pedig a fájdalmat is erősíti. Éppen ezért, ha ízületi panaszokkal állsz szemben, mindenképp száműzd étkezésedből ezeket az élelmiszereket.

Túl sok só...

 

A közönséges konyhai só szintén nem ajánlott ízületi gyulladás esetén, ugyanis olyan hozzáadott vegyületeket tartamaz, melyek megborítják a test folyadékháztartásának egyensúlyát. Éppen ezért a testünk zavartalan működéséért, valamint a fokozott fájdalom elkerülése érdekében ajánlott himalája sót fogyasztani.

Alkoholos italok...

A sör purintartalma nem csak az ízületi gyulladást erősíti fel, de köszvény kialakulását is eredményezheti. Az alkoholfogyasztás csak kis mértékben megengedett, utána ugyanis komoly károkat okoz egész szervezetünkben. Egyéb alkoholos italok fogyasztása is kerülendő egészségügyi problémák esetén.

 

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)