Jump to content

A veszélykereső függők

2018. 02. 12. 18:00

A magasság csak egy kis réteget mozgat meg. Azaz kevesen döntenek úgy önszántukból, hogy csupán a zuhanás, a magasság élvezete miatt valamilyen repülő vagy zuhanó alkalmatosságot, extrém sportot próbáljanak ki.

Munkájukból kifolyólag, utazás szempontjából sokan döntenek úgy, hogy repülőre ülnek. Sokszor azonban ez nem szórakozás, hanem a gyorsaság miatt szükséges utazási mód. Nem mindenki szeret repülni és úgy érzik, hagy határaikat feszegetik. Mások pedig hajmeresztő sportokat űznek, úgymint ejtőernyőzés, kötélugrás és még sorolhatnánk. Mindenki rendelkezik egy izgalmi szinttel, amely egyeseknél igen alacsony. Ők élvezik, ha szervezetükben megugrik az adrenalin szintje.

Többen vannak azok, akik a megszokott életükben és közegükben mozognak otthonosan. Nemcsak ott rutinosabbak, de jól is érzik magukat abban a biztonságban. Az ebbe a kategóriába tartozó emberek nem szeretik, ha váratlan esemény történik, ismeretlen, be nem tervezett és előre nem látható történésekkel kell szembenézniük. Kedvelik a kiszámíthatóságot és a biztonságot, minden más pedig rémísztő számukra. Őket hat ökörrel sem lehetne elvontatni azért, hogy egy ejtőernyőzést kipróbáljanak, pláne akkor nem, ha még a magasságtól is félnek. Az alacsony élménykeresők így működnek. Van a másik végletbe tartozó embertípus, akik azt szeretik, ha valami új, változatos dolog történik velük, körülöttük. Kifejezetten keresik a kihívásokkal teli helyzeteket, az ingereket, az extrém kalandoktól sem riadnak vissza. Ha nincs körülöttük pezsgés, kihívás, akkor keresnek. Számukra ugyanis szükséges az inger, mert akkor érzik magukat komfortosan, ha pezseg a vérük az adrenalintól. Az élménykeresők szó szerint keresik annak lehetőségét, hogy extrémebb élményeket éljenek át, mert olyankor szó szerint boldogságot élnek át. Megtehetik úgy is, hogy extrém sportokat űznek, de ugyanúgy adrenalinlöketet ad nekik az is, ha egy új hobbit találnak maguknak, vagy utaznak, és új helyeket hódítanak meg. Őket az igazi szenzoros élménykeresők. Akik ebbe a táborba tartoznak, nem riadnak vissza hajmeresztő tettektől sem. Még akkor sem, ha annak is megvan az esélye, hogy a kockáztatás akár fájdalommal is jár. Az élménykeresők adrenalinfüggők, akik a kockázatos tetteikkel nagyobb örömet is remélnek. Habár benne van a pakliban a sérülés esélye, vagy akár a halálos kimenetelű baleset is, mégis vállalják a következményt azért is, mert úgy hiszik, hogy nem eshet bajuk. A szenzoros élménykeresők általában hedonisták, és sokféle extrém sportot űzhetnek.

Mindig keresik az újat, a szokatlant, szeretik magukat többféle sportban kipróbálni. Akkor érzik magukat rosszul, ha kevesebb inger és kockázat éri őket. Akár agresszív vagy antiszociális viselkedést is tanúsíthatnak, ha nem jutnak elég ingerhez, elég adrenalinhoz. Az adrenalin számukra a drog, amely az eufóriát okozó endorfint szabadítja fel a szervezetükben. Szó szerint kell érteni a drog kifejezést esetükben, ugyanis függőség alakulhat ki. Amikor az endorfin eluralkodik a szervezetükben, akkor megszűnik a fájdalom, az éhség, a szomjúság, csak az öröm érzete járja át a testüket. Ha pedig a megemelkedett adrenalinszint lesz az általános, mindig magasabb dózishoz szeretnének jutni, végül pedig a normális hétköznap elviselhetetlenné válik az adrenalinfüggők számára.

(Forrás: marmalade.hu | mendaily.com, giphy.com, fubiz.net/képek)