Jump to content

Fogadd és tartsd meg!

2018. 01. 02. 17:00

A szilvesztert az emberek többsége nagy reménységgel várja, de nemcsak azért, mert szilveszteri mulatság fergeteges hangulattal kecsegtet, hanem az új évtől többet, jobbat, mást remélünk. Az újévi fogadalmak javára azonban érvényes az, hogy semmibe vész már akkor, amikor kigondoltuk.

Szilveszterkor fújják a dudákat, durrannak a tűzijátékok, petárdák és a pezsgős üvegek dugói is. Éjfélkor nemcsak a koccintásra ügyelnek sokan, hanem akár hangosan kimondva teszünk fogadalmat az új évre vonatkozóan, vagy csak gondolatainkban fogalmazódik meg az, hogy 2018-ban mit szeretnének megvalósítani, változtatni. A saját kis imánk olykor meghallgatásra kerül. Akiben érlelődik a munkahely váltásával kapcsolatos gondolat, az egy szilveszteri buli és fogadalom után könnyen lehet, hogy meg is teszi a kellő lépést. Akkor nem is kell sokat hezitálni a döntésen, ha valami kecsegtetőbbet kínál tálcán a sors. Jóval nehezebb, sőt reménytelen is lehet, ha az a kívánság, már akkor sem áll meg a realitások talaján, amikor kitaláltuk. Pontosan emiatt vannak az újévi fogadalmak zöme kudarcra ítélve.

Kívánj és tűzz ki reális, elérhető, apróbb célokat. Nemcsak az újévi fogadalmakra kellene, hogy igaz legyen ez, hanem bármelyikre. Ha egy éven belül milliomossá szeretnék válni a semmiből, esélyünk éppen van rá, de ha semmi nem alapozza meg ezt a tervünket, akkor bizony nagyot fogunk csalódni. Olyan megvalósíthatatlan terveket szövögetünk sokszor, ami talán az egész életünkre levetítve értelmetlen és elérhetetlen. Így üres gondolatokká, elérhetetlen célokká válnak, amelytől azonban még rosszul is érezzük magunkat. A kicsi célok elérhetőbbek, és ha megvalósítjuk egy-egy vágyunkat, kimondottan jót tesz lelkünknek.

A karácsonyi és szilveszteri mulatságok, eszem-iszomok után sokunk fejében fordul meg az, hogy a következő évben sokkal jobban odafigyelünk étkezésünkre. Diétába kezdünk, vagy legalábbis egészségtudatosabb alapanyagokra állunk át és beiktatjuk a rendszeres mozgást. Ez alapjában véve szükséges is lenne, egyáltalán nem elérhetetlen cél, és később meg is hálálja a szervezetünk egészség és fogyás formájában. Ebben az esetben is a realitások talaján mozogva kell célt kitűzni. Olyat, amit még februárban is képes leszünk tartani.

Sok inger, sok felelősség és az azzal járó terheket kell cipelnünk, de csak tőlünk függ, hogy mennyire tudjuk helyén kezelni a dolgokat. Ideje elengedni azokat, amelyek csak lehúznak. Ez az életünk van, ebben kell megtalálnunk a boldogságot, és minden kicsinek örülni kell.

Talán az év végi hajtás, a karácsonyi tülekedés során felfigyeltünk arra, hogy szinte taposták az emberek egymást azért, hogy hozzájuthassanak bizonyos termékekhez. Mintha az életük forgott volna kockán. Intő példa lehetett, és talán meg is fogalmazódott bennünk, mint újévi fogadalom, hogy sokkal jobban oda fogunk figyelni a családunkra, a gyermekeinkre, a velük töltött minőségi időre.

Jól tudjuk, hogy lehet bármennyi pénzünk, azon szeretet és boldogságot nem lehet vásárolni. Az ember életében a legnagyobb értékűnek a családja és a barátai számítanak. Ha úgy érezzük, hogy kicsit szétszéledt a baráti csapat, ideje összehívni őket.

Ha vannak gyermekkori álmaink, amelyek elérhető közelségűek, csak épp nem szántunk rá elég figyelmet és időt, most kell azokért tennünk. Ha nem elégítjük ki az amúgy elérhető vágyainkat, mindig űr marad bennünk.

(Forrás: marmalade.hu | csoonline.com, girardatlarge.com, crosswalk.com/képek)