Jump to content

Csak te és a karácsonyfa, avagy egyedül az ünnepekkor

2017. 12. 21. 19:00

Sokan vannak egyedül, azaz nem is egyedül, hanem társ nélkül. Van, akit ez megvisel, és még inkább igaz ez akkor, csak egy újabb szingli karácsonyt jelent.

Egy újabb karácsony és egy újabb egyedül töltött ünnep. Év közben viszi az embert a lendület, éli a mindennapjait. Nem mindenki kesereg azon, hogy éppen nincs szerelme, nem él együtt senkivel. Ezt az ideiglenes állapotot úgy fogják fel, hogy nyitott szemmel járnak, és kiélvezik azt, ami éppen akkor adott. Ahogy közelednek az ünnepek, egy kicsit mindenki szentimentálisabbá válik. Aki eddig jól ellubickolt szingliségében, most még az is megborulhat. A szeretet ünnepén a legtöbb helyen összegyűlik a család. Az ajándékozáson túl pedig ünnepi eszem-iszom is a meghitt hangulatot szolgálja. Jó együtt látni a családot, az is melengeti a szíveket, ha a családtagok boldogságban élnek párjukkal. Mégis nehézség törhet rá arra, aki már évek óta mindig egyedül, pár nélkül vesz részt a családi megmozdulásokon. Nemcsak rossz érzés, de sokszor még küzdeni kell a rokonok bugyuta kérdéseivel is, amely természetesen mind a szingliség köré csoportosul. Saját otthonába hazatérve pedig az üres lakás és a magányos karácsonyfa fogadja. Nem mindenki számára nyomasztó ez, de aki már megérett arra, hogy párkapcsolata legyen, bizony hatalmába kerítheti a rossz érzés.

Kritikus időszak ez azok számára, akik egyedül töltik a karácsonyt. Ha még a család sem olyan, hogy összejöjjenek az évnek ebben a szakában, akkor felerősödhetnek a depressziós tünetek. Csak a telefonos lelki segítőszolgálat munkatársai tudják, hogy ezekben a napokban hány kétségbeesett beszélgetést ejtenek meg magányos emberekkel.

Van olyan élethelyzet, amikor egyértelműen kiszámítható, hogy egyedül fogunk karácsonyozni, mert épp nincs párunk, és nincs is a láthatáron senki, nemrég szakítottunk, váltunk. Választhatsz, hogy átadod magadat az önsajnálatnak, begubózol otthonodba, és onnan csak akkor lépsz ki, amikor nagyon muszáj, de döntethetsz úgy is, hogy nem állsz ellen a családi, baráti meghívásoknak. Társas lényként vágyunk a szeretetre, az odafigyelésre, és ha tartósabb ideje egyedül vagyunk, akkor a szerelem után áhítozunk. Mivel nem varázsütésre érkezik a szerelem, ezért felesleges bezárkózni, mert akkor tényleg nem adunk esélyt. A karácsony a szeretet ünnepe, de nemcsak a párkapcsolaton belüli szeretetről szól, hanem a családról és a barátokról is. Ha elhívnak karácsonyi összejövetelekre, ne mondd vissza.

Akkor sem történik tragédia, ha az idei ünnepet tényleg a karácsonyfa társaságában fogod tölteni. Ennek ellenére is add meg a módját. Díszítsd fel a fát és az otthonodat is. Itt az ideje, hogy kreatív elfoglaltságot keress magadnak. Tőled függ, hogy „belehalsz” a karácsonyba, amit egyedül töltesz el, vagy sem. Az ünnepi időszakban sok lehetőség rejlik. Több, mint gondolnánk. Ha a családi összejövetel után ismét magadra maradsz, akkor is ünnepi hangulatba kerülhetsz. Foglalkozz magaddal. Készíts fenséges ételeket, fogyassz minőségi italt, fürdőzz, gyújts gyertyát, nézz filmeket, hallgass sok zenét. Lepd meg magad olyan dologgal, amire már egy ideje vágytál. Segíts másokon, ha időd engedi. Beszélgess a családoddal, barátaiddal. Ha végképp nincs senki, akivel beszélgetni tudnál, akkor ne szégyelld felkeresni a telefonos lelki segítőszolgálat munkatársait.

(Forrás: marmalade.hu | grabyajimmie.com, boundless.org/képek | youtube.com/videó)