Jump to content

Ne legyen a karácsony pazarló

2017. 12. 19. 17:00

Nem kell túlzásokba esni, és nagy létszámú család sem kell ahhoz, hogy a karácsony sokba kerüljön. A legnagyobb kiadást az ünnepi ételek és italok jelentik, a karácsony másik költséges része az ajándékok megvásárlása.

Sajnos sokan vannak közöttünk, akik csak álmodoznak különleges karácsonyi fogásokról és ajándékokról. Családok, ahol egyáltalán nem tudnak ajándékokban gondolkodni, mert a fennmaradás a tét. A téli szünet ideje alatt a gyerekeknek nem kell iskolába menni, így a szegényebb családokban még az is gondot okozhat, hogy fűtött otthonukban várják az ünnepeket. Sok gyermek éhezik és fázik a szeretet ünnepén.

Aki meg tudja valósítani, hogy az ünnepek alatt sem kell szűkölködni, ajándékozásra is van lehetősége, gazdag és boldog lehet. Legalábbis így kellene lennie. Csakhogy sokan esnek túlzásokba is. A karácsony a szeretet ünnepe. Az lenne a lényege, hogy összegyűljenek a családtagok és együtt lehessenek, ünnepelhessenek. Ehelyett nagyon sokat foglalkozunk az ajándékozással. Az átlagosnál jóval többet költünk. A karácsony egyben a pazarlás idejét is jelenti. Ha túlkapásokba esünk, akkor ez az ünnep elveszítheti eredeti lényegét. Amennyiben arra a következtetésre jutottál, hogy idén nem akarod a téli szünetedet, ezt a csodás ünnepet stresszben tölteni, és azt sem szeretnéd, hogy a pénztárcádat teljesen kiürítsd, akkor bizony át kell gondolnod mire és mennyit adsz ki.

Az ünnepi időszakban mindenből többet vásárolunk, többet költünk és ez bizony több szeméttel is jár. Bizony, a környezettudatosságot ma már célszerű lenne minden mozzanatunkba beépíteni. A karácsony sokkal több hulladékkal jár, gondoljunk csak az ajándékok díszcsomagolására, dobozaira. Az ünnepi étel hozzávalóinak csomagolása is több ebben az időszakban. Ha kevesebb szeméttel szeretnénk az ünnepet letudni, akkor érdemes átgondolni mivel ajándékozzuk meg szeretteinket. Akinek könnyű örömet okozni, azokat szinte tényleg bármivel meg lehet lepni. Vannak nehezebb esetek is a családban. Akiknek megvan mindenük, és ötletünk sincs, hogy mi lehetne jó ajándék, azok számára jobb, ha élményt adunk. Ilyen mondjuk egy mozijegy, színházjegy, koncertjegy, egy hétvége valamilyen üdülőhelyen, bérlet fitness terembe. Az embereknek sokszor nincs idejük és nem is költenek annyit magukra, ezért ha kérünk időpontot a fodrászhoz egy szerettünk számára, vagy beíratjuk egy masszázsra, már sokkal többet adtunk, mintha bármilyen hasznavehetetlen kacattal leptük volna meg. És még csak különösebb szemétgyártással sem járt az ötlet.

Sokan imádják a könyveket, amelyek tartós értéket képviselnek. Vannak, akik rajonganak a régiségekért, ezért számukra egyáltalán nem sértés, ha régiségkereskedésben keresünk ajándékot.

A kézzel készült ajándékokban a készítő szíve, lelke és ideje is benne van. A legtöbb, ami adható. Nagyon örömet lehet okozni az ötletes és használható kézműves alkotásokkal.

Ha megvan az ajándék, akkor még a díszcsomagolásáról is gondoskodni kell. A környezettudatosság jegyében ezt is meg lehet oldani otthon talált eszközökből. Felhasználhatsz ehhez nem használt kosarat, sálat, újságpapírt, régről megmaradt dísztasakokat is.

A karácsonyi dekorációból sem szükséges minden évben újat beszerezni, ha költségkímélők szeretnénk maradni. Gondolkodjuk abban, amit adott.

(Forrás: marmalade.hu | amiraslife.com, lizardmedia.co, prima.co.uk/képek)