Jump to content

Gyömbér, legyen a társunk

2017. 12. 09. 19:00

Nyirkos, hideg az időjárás. Réteges öltözködés ellenére is elérhet a betegség, de ha erősítünk immunrendszerünkön, akkor a betegségen is hamarabb túllehetünk. A fő cél persze nem más, mint hogy bele se essünk semmilyen nyavalyába.

A vitaminkészítmények fogyasztásával igyekszünk felturbózni immunrendszerünket. Gyümölcsökből ugyanis nem tudunk annyit megenni, hogy az fedezné minden igényünket. Ha pedig kifogyunk a vitaminokból, akkor szervezetünk is legyengül és fogékonyabbak leszünk mindenféle betegségre. Van azonban egy egyre gyakrabban használt gumós növény, amelyet nemcsak most a nyirkos és hideg időben érdemes fogyasztani, hanem bármikor.

A tél velejárója a hideg idő, és azzal együtt jelentkezhetnek megfázásos, influenzás betegségek is. Több természetes megoldással próbálkozhatunk, hogy enyhítsük a már megjelent tüneteket, vagy megelőzzük a betegséget. Az egyik igazán kiváló növény a gyömbér. A csípős fűszer- és gyógynövény hatékony gyulladáscsökkentőként is funkcionálhat. Ha folyamatosan fogyasztjuk, akkor megelőzhető az, hogy gyulladások alakuljanak ki a szervezetünkben. A megfázás, influenza kellemetlen tünetei fájdalommal is járhatnak, de a gyömbér arra is kiváló, hogy mérsékelje a fájdalmat, ugyanis az egyik legjobb természetes fájdalomcsillapító. Ezentúl bármilyen fájdalom mérséklésében kifejti hatását. Mivel még vértisztító tulajdonsága is van, így tiszta vérrel látja el a szervezetünket és így javítja a vérkeringését.

Már szó volt a gyömbér gyulladáscsökkentő hatásáról, amely igaz az ízületi fájdalmak esetében is. Hatékony fájdalomcsillapítása lehet a migrénes fejfájásnak, és ugyanúgy kifejtheti jótékony hatását a pajzsmirigy problémák esetén is.

A gyömbér hatóerejét és ízét a benne lévő illóolajok és aromák adják. Ez a növény tulajdonságaiban nagyban hasonlít az aszpirinhez, mégis természetes formában juttathatjuk a szervezetünkbe. Ha gyöngyért fogyasztunk rendszeresen, akkor azzal erősítjük az ereink falát, így kiküszöbölhetjük az érszűkület kialakulását, csökkenhet a koleszterinszintünk. A gyömbér nemcsak az erek barátja és a nátha ellenszere lehet, hanem ugyanúgy hatékonyan tud fellépni a gyomorbántalmak esetén is. Aki emésztési gondokkal küzd, ajánlott elkezdenie a rendszeres gyömbérfogyasztást. Általa gyorsabban jut el a táplálék a gyomorból a belekbe, felfokozza továbbá a gyomorsav és az epeképződést. A gyomorfekély kialakulása is megelőzhető.

A gyömbérből készült ital fogyasztását rendszeresíteni lehet az életünkben. Egy gyömbérdarabot pucolj meg, darabolj fel, adj hozzá annyi vizet, hogy a turmixgép fel tudja aprítani. Szűrd le a levet, adj hozzá még legalább két deciliter vizet, esetleg némi cukrot, ha nem tudod magában fogyasztani. Aki azonban bírja a csípős ízét, az bátran csipegesse a gyömbért nyersen, és akár egyes ételekhez is adagolható belőle. Korunk rettegett betegségének, a ráknak is ellenszere lehet a növény, ezért is ajánlott rendszeres fogyasztása.

(Forrás: marmalade.hu | livestrong.com, remedies-and-recipes.com, whfoods.com/képek)