Jump to content

Kísérlet önmagaddal

2017. 12. 02. 17:00

Abban a korban, amikor robotokat állítanak az emberi munkaerő helyére, hihetetlen technikai eszközöket fejlesztenek ki, minden képzeletet felülmúló fejlesztések uralkodnak a világban, egyre könnyebbé és gyorsabbá téve életünket, nehéz megvonni magunktól a segítséget.

A modern eszközöknek köszönhetően néhány gombnyomással információt szerezhetünk szinte bármiről, ezt nyújtja az internet. Az okos eszközök és közlekedési eszközök bárhová eljuttathatnak. Elkényelmesedett világban élünk, amikor az autóval történő közlekedés sokaknak teljesen általános és mindennapos. Ahogy autó nélkül, úgy okos kütyük nélkül is majdcsak elképzelhetetlen az élet.

Mit szólnál ahhoz, ha egy hétre letiltanának erről a két eszközről? Autó helyett csakis a gyaloglás, a kerékpározás vagy a tömegközlekedés jöhetne szóba. Okostelefont pedig még a kezed ügyébe sem vehetnél egy héten keresztül. Azt nem tehetnénk meg, hogy naponta fél órát ne ülhess számítógéphez, hiszen sok fontos, határidős dolgunkat interneten keresztül lehet elvégezni. Azon túl azonban nem lenne megengedett az internet használata. Sőt, tovább szigorítanánk, mert még a televíziót sem nézhetnél azon az egy héten. Mit tennél?

Ha az autót leváltanád, máshogy kellene az időddel gazdálkodni, ez tény. Korábban kellene kelned, hogy mindent időben el tudj végezni, elkészülj. Amit viszont cserébe kapnál (lényegében magadnak adnád), az a saját egészséged. Elcsodálkoztál már azon, hogy hiába tornázol, mozogsz, valahogy mégis felkúsznak rád a plusz kilók? Ha az autót más eszközre váltod, garantáltan többet mozogsz. Ha pedig ez így van, akkor azokkal a fránya plusz kilókkal sem kellene küzdened. Leginkább akkor van ennek áldásos hatása, ha nemcsak sokat autózol, de még ülő munkát is végzel. Még ha tömegközlekedési eszközt is használsz utazásodhoz, akkor is jóval több mozgásra kényszeríted magadat, arról nem beszélve, hogy ezáltal még a környezeted is kíméled. Ha nem autóval közlekedsz, több emberrel kerülhetsz kapcsolatba (mondjuk ez nem mindig olyan nagy előny), és sokkal több mindent láthatsz. Felfedezhetsz egy új könyvesboltot, vagy kávézót, ahová majd be is térsz.

Az első napokban szinte biztos, hogy megszenvednéd a váltást, hiszen izomzatod nincs ehhez hozzászokva. Ám ha nem vagy elégedett az alakoddal, akkor nem veszed zokon a tested jelzését, hiszen örülsz, hogy újból érzed, van némi izomzat rajtad. Ami utat eddig autóval tettél meg, annak egy részét most sétálva, vagy biciklivel teszed meg. Hidd el, ez kilókban is meg fog mutatkozni. Habár az első napokban jobban el is fogsz fáradni fizikailag, de mindenképp hozzájárul az egészségedhez a több mozgás, és a kellemes fáradtság könnyebben álomba is ringat majd. Nem utolsó sorban üzemanyagköltséget is spórolsz.

Mihez kezdenél, ha egy héten át nem nyúlhatnál a telefonodért, hogy azon internetezz? Természetesen a hívásokat kezelhetnéd, azonban azt is csak a legfontosabb esetekben használhatnád. Se tévé, se internet. Kihasználhatnád a csendet és elmélyednél magadban, netán még egy jó könyvet is a kezedbe vennél. Gondolkozz csak el, mikor történt ilyen veled utoljára? Lenne időd a családodra, a barátaidra. Talán még az otthonodra és az életedre is máshogy tekintenél. Újra- és átértékelhetnéd, hogy miben vagy, hogyan élsz.

A mai világban már létszükséglet az internet, hiszen számos feladatunkat azáltal tudjuk teljesíteni. Kihagyni tehát nem lehet életünkből, de lecsökkenteni igen. Ahogyan az autó használatát is. Akkor jövünk csak rá, hogy a világ sokkal több, mint amit ezek az eszközök nekünk tudnak nyújtani. Jó, hogy vannak, de érdemes használatukat mérsékelni.

(Forrás: marmalade.hu | seattleweekly.com, indiatvnews.com, freepik.com/képek)