Jump to content

Depresszió elleni lélekmelengető

2017. 11. 19. 17:00

Kevés napfény, sok csapadék, köd, pára, hideg, rövid nappalok. Ezek azok, amelyek a most következő időszakban ránk várnak. Ilyenkor sokan még a hónak is jobban örülnek, mert a fehérség feldobja a szürkeséget.

Tetszik, vagy sem, most mégis ilyen napokat fogunk megélni, és ebben kell megtalálnunk a szépséget. Ha nem ebben semmi jót nem tudsz felfedezni, akkor bizony magadnak kell arról gondoskodni, hogy környezetedet, hangulatodat feldobd. Nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy a hidegebb évszak negatív hatással legyen ránk. Márpedig sok a depressziós és rajtuk nem sokat segít az ilyen komor idő. Sőt mi több, csak nehezíti a helyzetüket.

Saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy valahol jó lenni vagy sem. Az otthonunkat lehetőségeink szerint úgy rendezzük be, hogy ott kényelemben éljünk. Mindenkinek más az igénye és az anyagi feltételek is befolyásolhatják azt, hogy milyen stílusú bútorokkal rendezzük be, azonban ahhoz, hogy hangulatunkat is javítva kellemes környezetet teremtsünk nem mindig pénz kérdése. Mindig is divatos volt a természet egy-egy szeletét lakásunkba csempészni, amelyeknek elemei természetesen a szobanövények. Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet, tartja a mondás, de még a levegőt is tisztítják, valamint a stresszkezelésben is részt vesznek. Sokan élnek lakótelepi lakásokban, de még számukra is ugyanúgy lehetséges a saját kis kert kialakítása. Emellett mindenképp jó hatással vannak ránk az állatok. Nem véletlenül tartanak annyi cicát, kutyát és egyéb kedvencet otthonukban. Sokaknak még csak kertjük sincs, így kénytelenek naponta többször sétára vinni kutyáikat, amely mozgásra, aktivitásra, más emberekkel való kapcsolatra ösztönöz. Az állatok közelsége amúgy is igazi lélekgyógyító.

A szürkeség hathat depresszíven, így a fénynek ebben az időszakban különösen nagy szerepe van. A gyertyákkal nemcsak fényt, de még melegséget is otthonunkba lehet csempészni. Azért ezzel csak óvatosan és elővigyázatosan bánjunk. Ha ennél biztonságosabb fényforrásra vágyunk, akkor érdemes beszerezni egy lightboxot, azaz fénydobozt. Ez egy olyan technika, amely olyan fényt bocsát ki magából, mint a nap, csakhogy káros sugárzástól mentesen. Lakberendezési és elektronikai üzletben beszerezhető.

Angliában már sokkal szervezettebben gondolnak azokra, akik a téli depresszióval nem boldogulnak. Londonban kialakítottak ugyanis egy olyan zöldházat, amelyet kimondottan azzal a céllal hoztak létre, hogy a nagyvárosi mindennapokból kiszabadulhasson az, akinek igénye van a színekre, a növényekre. Csupa zöld az ingatlan minden helyisége. Gyógyító zöld szín dominál nemcsak a növények esetében, de az egész ház esetében is. Bútorai, berendezése nyugalmat kölcsönöz. Megmutatjuk, hogy mire is kell gondolni. Nos, valahogy így képzeld el ezt a házat:

(Forrás: marmalade.hu | thespruce.com, vintagechandeliers.co.uk/képek | youtube.com/videó)