Jump to content

Halálfélelem és rettegés az ágyban

2017. 09. 13. 17:00

A magatehetetlenség, a kiszolgáltatottság, a bénulás még elvi szinten is megrémiszt mindenkit, hát még, aki megtapasztalja, akár alvás közben is. Létezik egy ijesztő állapot, amely az ágyban zajlik le.

Igazi rémálom válhat valóra annál, aki alvási bénulást tapasztal. A legtöbben szerencsére még nem is hallottunk erről a problémáról, aki pedig megtapasztalta, talán sosem fogja elfelejteni azt a szörnyű estét, amikor elszenvedte. Az alvásparalízisként is nevezett állapot elalvás előtt, vagy felébredéskor jelentkezik. Hiába tart csak néhány percig, mégis mély nyomot hagy abban, aki egyszer is átéli. Mit tapasztal az, akinek szembesülnie kellett az alvási bénulással?

A legtöbben arról meséltek, úgy feküdtek az ágyban, hogy mozdulni sem tudtak. Nemcsak a végtagok nem mozdultak, de semmilyen izomzat sem, így a szemükön kívül semmi mást nem tudtak megmozdítani. Önmagában riasztó állapot, ám még a szájukat sem tudják az alvásparalízist átélők megmozdítani, így segítséget sem tudtak kérni. Ha abban a helyzetben vagy, hogy nemhogy nem élted át, de nem is hallottál ilyenről, akkor is megrémiszt, hogy ilyen előfordulhat. A betegek többsége természetesen nagyon megijedt, nem kizárt, hogy az is megfordult a gondolataikban, hogy itt a vég. Az a néhány másodperc, amit ilyenkor átélnek az emberek, végtelennek tűnő, félelmetes. Még ijesztőbbé válhat az alvási bénulás, ha rémálomba illő figurák jelennek meg az ember szeme előtt, miközben egy izmuk sem engedelmeskedik, mintha az ágyhoz lennének ragadva. Erről is beszámoltak azok, akik már átélték egyszer az alvásparalízist.

Az alvási bénulás a narkolepszia egyik tünete. A narkolepszia pedig az az alvászavar, amely esetében az éjszakai zavartalan alvás ellenére is nappali aluszékonyság, a nappali álmosság mellett alvásrohamok jelentkeznek. Az alvási bénulást megtapasztalók megjegyzik ezt a hihetetlenül bizarr érzést, és soha nem szeretnék még egyszer megélni. Ha csak egyszer-kétszer fordul elő, még nem is szükséges orvoshoz fordulni, ám, ha ennél gyakrabban jelentkezik, az már jelez valamit, érdemes egy orvost felkeresni.

Az alvási bénulás kialakulhat akkor, ha az ember krónikus alváshiánytól szenved, de a rendszertelen alvás is előidézheti. Az ilyen alvási zavarok meglétekor az agy ébrenléti és alvási fázisában zavar keletkezik. Amikor az agy REM státuszban van, vagyis a gyors szemmozgás tapasztalható, akkor állhat be az alvásparalízis is. Normál esetben az ember álmosnak érzi magát, majd elalszik és eljut a REM-szakaszba. Aki azonban az alvási bénulást tapasztalja magán, az kihagyja az alvás fokozatait és azonnal a REM-szakaszba kerül, vagy éppen abból ébred fel. Olyan ijesztő állapot ez, amikor az ember nemcsak nem tud mozogni, de azt sem tudja, hogy álmodik, vagy már ébren van. Olyan hallucinációk gyötrik, amely ijesztők és ugyancsak nem tudják eldönteni, hogy álomról vagy valóságról van szó.

Ha valaki már átélt ilyet, és az utóbbi negyed évben havonta, vagy akár hetente jelentkezik ez az állapot, akkor szakemberhez szükséges fordulni.

(Forrás: marmalade.hu | richpicks.org, world-of-lucid-dreaming.com, cbsnews.com/képek)