Jump to content

Ha támad a calici

2017. 09. 01. 17:00

Semmi olyat nem ettél, amely indokolná a kínzó hasfájást, mégis fájdalomtól görnyedsz, hányingered van és hasmenés gyötör? Bizony, lehet, hogy a calicivírussal találkoztál sokkal közelebbről, mint azt vártad volna.

Többféle kórokozó okozhat hasmenést, de halmozottan fellépő megbetegedésekért az egyik leggyakoribban vádolható a calici. Az emberi megbetegedések forrása maga az ember, vagyis a fertőzés közvetett – vírussal fertőzött tárgyak megfogása, fertőzött víz ivása – vagy még inkább közvetlen – fertőzött személlyel való érintkezés – módon alakul ki. Robbanásszerű, nagyon sokakat érintő megbetegedések a közvetítők révén jutnak a közösségbe, de ugyanígy járvány robbanhat ki akkor, ha egy közösség tagjai közös helyiségeket használnak. Nem csoda, hogy a járványok leginkább iskolákban, óvodákban, egészségügyi intézményekben ütik fel a fejüket.

A betegek ugyan általában már csak akkor tudják, hogy betegek, amikor tüneteik vannak, de a székletben már korábban megjelenhet a vírus. Ha a beteg jobban is érzi magát, a szervezetének vírustól való tisztulása legalább 1-3 napot vesz igénybe. Sokan azonban ezt nem veszik figyelembe. Amint jobban vannak, másnap már vissza is mennek a többi ember közé, amely veszélyes lehet a már gyógyultakra, de a fertőzést eddig elkerülőkre is. A vírusnak sok variánsa létezik, amely azért lehetséges, mert nem alakul ki ellenük tartós védettség. A már felgyógyult beteg is újra visszaeshet a vírus egyik újabb változatát elkapva.

A calicivírus már nagyon picike mennyiségben képes fertőzni, közvetítőn keresztül vagy közvetlenül, de emberről emberre terjed a betegség, és sokakat dönthet le a lábáról. Ez azt jelenti, hogy komoly hányással, hasmenéssel kell szembenéznie annak, aki elkapja a vírust. A láz nem jellemző a megbetegedésre, de hőemelkedés tapasztalható. Csak rövid ideig lappang az ember szervezetében, majd kimutatja foga fehérjét. A tünetek jelentkezésekor még nem lehet azonnal egyből a calicit okolni, ugyanis az adeno- és a rotavírus is hasonló tüneteket vált ki.

A lappangási idő mellett a megbetegedés is gyors lefolyású, vagyis 1-3 nap elegendő ahhoz, hogy jobban legyünk egy calicifertőzés után és szerencsére a szövődmények is ritkák. Ezt a betegséget csak tünetileg lehet kezelni, amely főleg a hányás és a hasmenés enyhítését jelenti. A folyadékpótlás és a diéta javasolt. Mindenféle antibiotikum szedése teljesen felesleges. Nem áll rendelkezésre védőoltás sem, ezért a legfontosabb, amit tehetünk, az a megelőzés. Ezt a higiénés szabályok betartásával, a már kialakult fertőzés megléte mellett az otthon maradás a legfontosabb. A calicívírus elég ellenálló, és a környezetben is képes akár több napig is életben maradni, ezért ha betegség üti fel a fejét, érdemes a gyakran használt tárgyak, ajtók, kilincsek fertőtlenítését kétnaponta elvégezni.

(Forrás: marmalade.hu | pinterest.com, health.howstuffworks.com, wisegeek.com/képek)