Jump to content

Csiszold az elméd, ismerd meg önmagad, légy egészséges egy naplóval

2017. 01. 03. 17:00

Milyen jó egy megértő társ, egy jó barát. Nekik minden gondolatodat elmondhatod. Vannak azok a személyek az életünkben, akikkel tényleg mindent megosztunk. Az ilyen személyek száma általában nagy rúg nagyra. És ha nincs a közeledben? Nem tudod neki elmondani a gondolataidat? Gondolkodtál már a naplóíráson?

Azt gondolod erről, hogy ez egy kis hóbort, amit úgysem fogsz tartani? Nincs is értelme? Akkor miért írnak nagyon sokan és rendszeresen naplójukba? Azért, mert jó a léleknek, az agynak, az egészségnek. Ez nem csak az a napi szokás, amely során leírjuk a gondolatainkat, a napi történteket. A naplóírás ennél sokkal több. A kellemes emlékeinket szívesen hozzuk felszínre, ám nem mindig emlékszünk arra pontosan. Ha a naplódba belelapozol, akkor könnyen és sokkal elevenebben felidézheted a múltat. Amilyen pörgős életet élünk, a naplóírás segítségével kiléphetsz kicsit ebből a mókuskerékből. Alapjában véve fel sem fogunk történéseket, pedig ott vannak. Ha a naplódba minden nap akarsz írni valamit, akkor eszedbe jutnak olyan apró, mások számára jelentéktelen pillanatok, amelyek mégis elgondolkodtatnak, megörvendeztetnek, esetleg felkavarnak. Amikor a naplódba leírod a napi eseményeket, légyegében sorra veszed, hogy mi történt aznap veled. A rendszeres naplóírás nem engedi, hogy elmenj a jelen mellett.

A naplóírás egyik nagyon komoly értéke, hogy ahogy telnek a lapok és telnek a napok, egyre inkább megismered önmagad. Megtalálod erősségeid mellett a gyengeségeidet is, megtanulsz magadra, érzéseidre figyelni. Ehhez nem is kell visszaolvasni saját magadat. Egyszerűen csak teremtesz az életednek egy olyan szegmensét, ahol senkinek nem kell megfelelned. Nem kell szerepeket játszanod, a lehető legőszintébben kifejezheted azt, amire gondolsz.

Írsz, írod a történéseket, amelyek lezajlottak aznap, és bele sem gondolsz, hogy ez is egyfajta alkotás, amelynek középpontjában te magad állsz. Hol kapod ezt meg máshol?

A folyamatos írással fejlődik íráskészséged és a gondolatvilágod is alakul, éss ehhez csak annyi kell, hogy leírd a napi történéseket. Emellett pedig a kreativitásodra is jó hatással van. Akár még a karrieredet is segíti, ugyanis megfigyelték, hogy aki naponta vezeti naplóját, azok sikeresebbek az életben is.

A lelki oldalán túl a naplóírás valóban több, mint egyszerű írás. Még szakemberek is azt bizonyították be, hogy a naplóírás rendkívül jó hatással van az ember pszichéjére. Ha a psziché rendben van, akkor a test egészsége is. A naplóba a jó is belekerül, de a rossz is. Ilyenformán megszabadulhatunk a traumatikus élményektől úgy, hogy kiírjuk magunkból. Még ha a közeledben is van az, akivel meg tudod osztani gondolataidat, a napló akkor is kiváló társ, hogy elengedj problémákat, hogy megoldást találj a bajokra, hogy megszabadulj feszültségektől.

Mindegy, hogy kézzel írod a naplódat, vagy számítógépen, telefonon, a lényeg, hogy írj. A hagyományos naplóírás során, a kézírással az agyad is edzed, de ha nincs kedved ehhez a módszerhez, akkor nyithatsz egy dokumentumot is és abba is gépelheted gondolataidat. Ha pedig ez sem jó megoldás számodra, akkor vannak online elérhető naplófelületek, amelybe telefonról, tabletről is feljegyezheted a napi történéseket.

(Forrás: marmalade.hu | pixabay.com, pixelfanatix.com, spectator.co.uk/képek)