Jump to content

Egyedül a szeretet ünnepén

2016. 12. 25. 18:00

Sokan élnek egyedül, és az ünnepeket is kénytelenek így ünnepelni még akkor is, ha vannak barátai, rokonai, de otthonát egymaga lakja. Az ünnepet gondolatai, emlékei felidézésével éli újra, és a televízió, az internet az, ami segít a szeretet ünnepének magányos eltöltésében.

Az egyedüllét nem azonos a magánnyal, azonban, akik egyedül élnek, és egyedül is ünneplik a karácsonyt, azok számára a gyertyagyújtás, a fa feldíszítése és az ajándékozás más színezetű lehet. Az egyedüllétet és a magányt sokan negatív tartalommal töltik fel. Olyan állapot, amelyhez szinte kötelezően társul a depresszió, a boldogtalanság. Hozzáállás kérdése. Van, aki elfogadta a magány állapotát, megtanult ezzel élni, és már látja a jó oldalát. Mások azonban ezt nem képesek elfogadni, és tényleg magukba fordulnak. A lelki betegségek java az emberi kapcsolatok zavarához köthető. Az ember szeretne valakihez, valakikhez tartozni. Ha ez nem így van, akkor könnyen lehet, hogy elveszettnek, értéktelennek érzi magát. Aki egyedül él, attól még lehetnek rokonai, barátai, akikkel beszélhet, a bajban segítségei és támaszai lehetnek egymásnak. Aki ezt nem engedi, aki belesüpped önsajnálatába, az a régi emlékeket, vagyis inkább a sebeket tépi fel sorra.

Ha te is egyedülálló vagy, az idei karácsonyt (is) magányodban fogod eltölteni, akkor sem kell búslakodni. Könnyű ilyen kijelentést tenni annak, aki családja körében, boldogan fog ünnepelni. Azonban vannak, akik túlléptek saját korlátaikon és mernek tenni az ellen, hogy ne rosszul élje meg a karácsonyt.

Ahogy közeledik a szeretet ünnepe, úgy költözik (kellene) a szívekbe a szeretet. Aki azonban egyedül él, nem tudja kivel megosztani bánatát, de örömét sem. Az év vége többeket terel arra, hogy életének véget vessen. Év végén megnő az önkézzel elkövetett halálesetek száma. Rokon, barát, ismerős híján fel lehet keresni a lelki segély telefonvonalát. A szakemberek elmondása szerint meglepő, de év végén mégis kevesebb a hívás, mint az év bármelyik szakaszában. Sok segélykérő hívó magányossága miatt tárcsázza a számot.

Ha a magányosságot sötét veremként éli meg valaki, akkor a legjobb gyógyír a társaság lehet. Ha csak mód van rá, társaságot kell találni, ahol jól érzi magát az ember, építheti emberi kapcsolatait, beszélgethet. Fontos a társaság, azonban meg kell válogatni azt, hogy kivel barátkozol. És ez egyértelműen igaz ez akkor is, ha online ismerkedsz. Kimozdíthat magányodból, azonban az arctalan közlésmód szabadabbá teszi a fantáziát, bárki és bármit írhat.

A magányosság leküzdéséhez haditervet kell készíteni. Ha nem jól éled meg az egyedüllétet, akkor egyensúlyba kell hozni érzelmeidet és a gondolataidat is. Megvalósítható és megvalósítandó célokat kell kitűzni, és haladni a megvalósítás felé.

(Forrás: marmalade.hu | flickr.com, freshprintmagazine.com/képek)