Jump to content

Jó a jóga, csináld otthon

2016. 12. 15. 17:00

Az indiai eredetű jógát már több ezer éve lehet űzni, de csak mostanában kezd hazánkban is hódítani. A jóga hatással van a testre, a lélekre és a szellemre is, azok egyensúlyát teremti meg. Habár elsőre úgy tűnik, hogy alig mozog az ember jóga közben, mégis megterhel fizikailag is.

A jóga nem egyszerű sport, mert azon túl, hogy a test összes izmát megmozgatja, nyújtja,  még megtanít helyesen lélegezni, relaxálni, meditálni is.

Egyre többen választják a jógát, mint mozgásformát. Nem csak azért, mert gyógyítja a testet, de építi a lelket, nyugtatja az elmét is. Annyit aggodalmaskodunk, lótunk-futunk egy nap, annyi teendőnk van a munka után otthon is, hogy sokunknak se ereje, se kedve nincs ahhoz, hogy elmenjünk edzőterembe izzadni.

Ha az elménkben megfordult már az, hogy mozogni kellene, de időhiány miatt ez csak tologatva van magunk előtt, abból haladás nem várható. A halogatás pedig odáig vezethet, hogy nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, mert izmaink túl gyengék vagy éppen túl merevek. Ha mozogni szeretnél, de örülsz, hogy végre otthon lehetsz, vágysz a nyugalomra, az ellazulásra, akkor biztosan kedvelni fogod a jógát. Ha az életed részét is képezte egy sport, valami miatt a rendszeres edzésről mégis le kellett mondanod, de a mozgás hiányát nem viseled jól, szintén neked való a jóga. A hátfájósok, a gerincbántalommal és az ízületi fájdalommal élők számára is a legmegfelelőbb sport a jóga.

A jóga megléte óta sok változata kialakult, de mindegyiknek célja, hogy a testi fejlődés, erősödés mellett a megvilágosodás felé terelje az embert. A több ezer éves mozgásformák kivitelezése, a különböző tartások, elemek arra szolgálnak, hogy a testet jó állapotba hozzuk, a légzés szabályozásával, a mantrák ismétlésével az elménket meditációs állapotba hozzuk.

A jóga tényleg több, mint egy sport, mert általa hajlékonyabb leszel, a mély izmokra hat és miközben az elemekre koncentrálsz, figyelsz a légzésedre, nyugtatja a szellemet és a lelket.

Kényelmes, egyáltalán nem szorító ruházatban kell a jógát megkezdeni, és egy polifoam matracra van szükséged.

Jógaórára sem kell elmenned otthonról, mert az interneten számos oktatófilmet megtalálsz az egészen kezdőtől, a már bonyolultabb mozdulatsorok mellett. Ahhoz, hogy még nagyobb kedvet adjunk a jóga elkezdéséhez, nézd meg a videót, amelyből elsajátíthatod az alapokat, hogy aztán rákapj az ízére.

(Forrás: marmalade.hu | health.harvard.edu, getyoga.ca/képek |youtube.com/videó)