Jump to content

A boldogság benned rejlik, de mélyre kell menni érte

2016. 12. 15. 19:00

Közeledünk a karácsonyi ünnepekhez, habár ilyenkor még talán nem a meghittséget érezzük lelkünkben, erőnkkel pedig már alig tudunk gazdálkodni, hogy a szünetig, a szabadságig valahogy kihúzzuk. Még a karácsonyban is a boldogságot keressük, tetteink nagyját az vezérli, hogy a boldogságot megéljük.

Ami hajt minket, az a boldogság keresése, annak újból és újból megélése. Ebből ered, hogy a boldogság hiánya a legnagyobb keserűségeinkhez vezet. Egyáltalán mi tesz minket boldoggá? Mi kell ahhoz, hogy boldogok legyünk? Elérhető az? És ha elértük, hogyan tartsuk fent ezt az állapotot? Ha nem leljük a boldogságot, akkor hogyan tehetünk a boldogtalanság ellen?

A boldogság mindenki számára más, mást jelent. Az azonban biztos, hogy ez a cselekedeteink nagy részének mozgatórugója. Folyamatosan törekszünk boldognak lenni. Sokaknak okoz boldogságot egy-egy tárgy megszerzése. Akármilyen modern is a világ, a tiszta világlátásúak tudják, hogy ez egy járhatatlan út. Csak addig van boldogság, amíg megszerzik a javakat, a tárgyakat. Az igazi boldogság nem tárgyhoz köthető, sokkal inkább életszemléletet jelent.

Hiába tudjuk, hogy a javak megszerzése csak addig okoz boldogságot, amíg elérjük azt, utána gyorsan elveszíthetjük ezt az illúziót, mégis sokan ezt választják. Az újdonság erejével képes a tárgy örömöt, elégedettséget, boldogságot okozni, való igaz, azonban ez nem tartós. Mindannyian a boldogságra vágyunk, de jól érzékelhető, hogy mi magunk szabunk ennek gátat az elvárásainkkal.

A karácsony közeledtével sokkal szentimentálisabbá válhatunk. Érzékenyebben vehetjük fel a világ ingereit, és talán a körülöttünk lévők némelyikében is azt fedezzük fel, hogy boldogok, legalábbis boldogabbak, mint mi. Boldogok, hiszen mindenük megvan ahhoz, hogy azzá legyenek. Aztán, ha felszínre bukkan, hogy a ezeknek a személyeknek az élete is tele van problémákkal, akkor vagy megnyugszik a lelkünk, hogy nem is olyan rossz a mi életünk, vagy feltesszük a kérdést: Hogy lehet az, hogy mégsem boldog, hiszen megvan mindene?

A boldogság annyit jelent, hogy a lehetőségeink és az elvárásaink közelítsenek egymáshoz. Minél nagyobb ezek között az eltérés, annál kisebb az esély arra, hogy megélhető, elnyerhető legyen a boldogság.

Ahogy változik az életünk, mások lesznek az igényeink, más jelenti a boldogságot is. Ha visszatekintesz eddigi életedre, talán már rég felismerted, hogy mindennapjaink milyen változatosak. Még akkor is, ha úgy érzed, hogy semmi nem történt veled és körülötted. Valójában ezek a változások határozzák meg elvárásainkat.

Boldogtalanságunk tehát abból eredhet, ha nem megfelelő szemüvegen tekintünk életünkre, vagy az elvárásaink túlzottak, vagy nem merünk változtatni. Sem tárgy, sem másik személy nem kell ahhoz, hogy megéljük a boldogságot. Bennünk, a saját életünkben van a megoldás és a boldogság is. Nézz reálisan az életedre, fogalmazz meg valós és elérhető célokat, változtass!

(Forrás: marmalade.hu | entrepreneur.com, nevs28.deviantart.com/képek)