Jump to content

Meg akarod tartani az ép elméd az év utolsó napjaira?

2016. 12. 07. 19:00

Közeledik az év vége, zsigereinkben érezzük, és ezt csak erősíti, hogy a karácsonyi ünnepekre hangolódott már az időjárás is. A lelkünk is talán már kezd afelé nyitni, hogy pihenésre adjuk a fejünket.

Sok családban ez az ünnepi időszak nem feltétlenül a pihenésről szól, mert ilyenkor adódik alkalom arra, hogy a távolabb élő családtagokat meglátogassák, együtt tölthessenek néhány napot. Számolni kell még az ünnepi étkezéssel is. Karácsonykor sokkal nagyobb a sürgés-forgás a konyhákban, hiszen ha nem is várunk különösen nagy vendégsereget, a családtagoknak akkor is méltó étellel kívánunk szolgálni. Ott van még a karácsonyi ajándékok beszerzésének tortúrája, amely rémálommá is fajulhat, ha nem viszünk abba rendszert.

Már csak néhány nap van addig, hogy végre egy picit újból pihenhessünk. Bármilyen sok teendője van az ünnepek közeledtével az embernek, szánni kell időt a pihenésre. Hat ránk, hogy már korán sötétedik, vagyis a napos órák száma igencsak kevés. Hideg van, réteges öltözködés szükséges. Otthonunkban már kora este kénytelenek vagyunk mesterséges fényt gyújtani ahhoz, hogy teendőinket végezni tudjuk. Mégis muszáj valami egyensúlyt elérni ezekben a napokban is, mert különben magunk alá teper a hétköznap.

Az élet tele van meglepetésekkel, nehézségekkel, megoldandó feladatokkal, ám ezeket méltósággal kell elismerni, elfogadni. Azzal is szembesülünk a modern technikának köszönhetően, hogy milyen tragédiák zajlanak a világban, de a Föld minden baját mégsem cipelhetjük magunkon.

Amíg elérkezik a pihenés ideje, addig is tudsz magadért, lelkedért, egyensúlyodért tenni. Ha ki akarsz szállni abból a mókuskerékből kis időre, amelyet a mindennapok adnak, kapcsold ki a televíziót, ne ülj a számítógép elé sem, de a kezeid közül is ejts ki minden modern telekommunikációs technikát. Ezek helyett mélyedj el magadban, gondolataidban, és hogy hasznosnak érezd magad, tornázhatsz, jógázhatsz, vagy élj egy kicsit hobbidnak. Ha a kötés, horgolás, olvasás nyugtat meg, csináld!

Ha unod a mókuskereket, akkor keress valami újat. Habér a berögzült dolgokon nehéz változtatni, nem lehetetlen, és felüdülést hozhat. Kezdj bele valami újba. Járj el új helyekre, ismerkedj új emberekkel.

Mindegy, hogy kint fagy van, az utcát már a lámpák fénye világítja meg délután is, menj el egy fél órás sétára. Csak te magad. Egyedül. Esetleg magaddal viheted kedvencedet.

Vedd magad körbe jó emberekkel, pozitív gondolatokkal. Add meg a módját. Készítsd elő az ünnepi hangulatodat gyertyagyújtással, zenével, illatokkal. Kikapcsol az ünnepi díszek készítése is és még hasznossá is teheted magad.

(Forrás: marmalade.hu | chopra.com, boscoanthony.com/képek)