Jump to content

A gombás fertőzések leggyakoribb okai

2016. 10. 24. 00:01

Viszketés, égés, váladékozás - a gombásodás nagyon kellemetlen, bármelyik testrészünket érintse is. Ha valakinek az átlagnál többször van gombás fertőzése, érdemes megismernie azokat az okokat, amelyek növelik a betegség kialakulásának kockázatát.

Nem cserélünk elég gyakran tampont

A tamponok és intimbetétek ideális, nedves és meleg környezetet biztosítanak a gombák fejlődéséhez, ezért nagyon fontos, hogy minél gyakrabban cseréljük őket. Érdemes erre nyáron még jobban odafigyelni, amikor a külső hőmérséklet is eleve magasabb.

Antibiotikumok

Ha torokgyulladás, húgyúti fertőzés vagy bármilyen más betegség miatt antibiotikumot ír fel nekünk az orvos, az felborítja a szervezetünkben a belső egyensúlyt, és a rosszak mellett a "jó" baktériumokat is elpusztítja például a bélrendszerben vagy a hüvelyben, ami szintén gyakran okoz gombásodást. Ezért nagyon fontos, hogy az antibiotikumok mellé mindig szedjünk probiotikumot, vagy probiotikus ételeket, például élő flórás joghurtot.

Ha a partnerünk beteg

A gombásodás fertőző, így a ha a párunk ilyesmiben szenved, érdemes addig kerülni az érintkezést, különösen a szexuális együttléteket, amíg meg nem gyógyul. Bőrgomba esetén fürdés, zuhanyzás előtt érdemes fertőtleníteni a kádat, zuhanyzót, és ne használjunk közös törölközőt sem.

Túl szoros fehérnemű

A szintetikus anyagból készült, túlságosan szoros alsónemű nem engedi lélegezni az intim részeinket, így az izzadás miatt könnyen kialakulhat a gombák számára kedvező meleg, nedves környezet. Érdemes pamut fehérneműt hordani, és az is sokat segít, ha hetente legalább néhány alkalommal meztelenül alszunk.

Illatosított higiéniás termékek használata

Az intim mosók, spray-k, törlőkendők, de akár még a habfürdők is felboríthatják a hüvely természetes pH-értékét, ami szintén gombásodáshoz vezethet. Ezeknek a használatát inkább kerüljük, mosakodószerekből pedig válasszunk mindig pH-semleges fajtát.

(Forrás: hazipatika.hu)