Jump to content

Mennyire kell és jó nekünk a szójatej?

2016. 08. 23. 19:00

A tejfogyasztást nem mindenki szervezete bírja, ami miatt más alternatívák jöhetnek szóba azért, hogy valamivel pótolni lehessen. Ilyen a szójatej is, csakhogy vita tárgyát képezi ez a termék. Hiába örvend egyre nagyobb népszerűségnek, vannak kételyek.

A szójatej elnevezése érdekes, ugyanis valójában nem tejről van szó, hiszen a szójababból nyerik. A szójatej tehát növényi eredetű, nem is valódi tej, de ez a név azért illeti, mert a tejet helyettesítő italról van szó. Nem csak nevében közelít a valódi tejhez, hanem tápértékében is. A tehén és bármely állati eredetű tejet ma már világszerte helyettesítik a szójatejjel. Nem véletlenül. Egyre több ember él laktóz érzékenységgel, tejallergiával. Kellemetlen tüneteket produkál a tej azoknál, akiknek szervezete nem úgy bontja le a fehér italt, mint másoké. Számukra megoldás lehet a szójatej fogyasztása.

Eredetét tekintve tudjuk, hogy a szójatej növényből készül méghozzá úgy, hogy a szójababot áztatják, majd később őrlik és préselik, amely következtében kinyerik a szójatejet. Előszeretettel használják fel azok, akik egyáltalán nem esznek semmilyen állati eredetű terméket sem. A legjobb, hogy semennyi koleszterint nem tartalmaz. A tejjel szemben azonban nem túl jó vitamin forrás. A gyártók megoldják ezt úgy, hogy felturbózzák vitaminnal is. Tartalmaz azonban olyat a szójabab, amely csökkenti a rossz koleszterin, vagyis az LDL szintjét, így a szívbetegségek kialakulását is gátolni képes.

Megnöveli az ösztrogén szintjét és a tesztoszteronét is. Csakhogy az ösztrogén szint növelése normál hormonszint mellett daganatos megbetegedések kockázatát is jelentheti. A férfiak esetében a csökkentett tesztoszteron szintje miatt kisebb vágy lehet a szexualitásra.

A hölgyek számára fontos, hogy az öregedést is gátolni lehessen. Erre is alkalmas a szójatej, ugyanis növeli a test kollagén szintjét, ezáltal csökkenti a ráncokat is. A bőr öregedése a manopauza után folyamatosan bekövetkezik, már nem olyan mértékben termelődik ez a fehérje. A szójatejet fogyasztani is lehet, valamint az arcra kenve is kifejti hatását.

Nemcsak az öregedés ellen fogyasztható és felhasználható, hanem a hidratált bőr érdekében is, ezenkívül ha arcmaszkot is készíthetünk belőle, amely rendkívül hatékonyan hámlasztja az elhalt bőrréteget. A szójatej fogyasztásának jótékony hatása lehet a pattanásos bőrrel küszködőknek.

Ha olyan arckrémet használunk, amelyben szójatej is felhasználásra került, akkor még a káros napsugárzástól is védelmet biztosít bőrünknek.

A szójatejben található összetevők kedvezően hatnak a cukorbetegekre, a PCOS-ben szenvedőkre, magas koleszterinnel és a szívbetegséggel élőkre. Számos kedvező élettani hatása mellett azonban azt is kimutatták, hogy a túlzott szójatej fogyasztás káros a szervezetre.

(Forrás: theluxuryspot.com, livestrong.com/képek)